Ερωτηματικά προκύπτουν γιατί οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο να εξετάσουν και τελικά να απορρίψουν την αίτηση της παιδοκόμου να φροντίζει παιδιά στο σπίτι της.

Η Αστυνομία, όπως εξηγήθηκε στον «Φ», μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε από τις ΥΚΕ γραπτώς σε επιστολή που είχε αποσταλεί από το 2022 ότι η συγκεκριμένη παιδοκόμος δεν κατείχε άδεια για παροχή φροντίδας σε παιδιά κατ’ οίκον, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν την έχει κατηγορήσει στο Δικαστήριο.

Και οι τρεις περιπτώσεις για τις οποίες εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι βρέφη που παραλήφθηκαν μετά από τη φύλαξή τους από την ίδια παιδοκόμο έφεραν σημάδια που παρέπεμπαν σε κακοποίηση, ξανάνοιξαν χθες από ανακριτική ομάδα που συστάθηκε στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Ουσιαστικά οι ανακριτές έχουν ενώπιόν τους δυο υποθέσεις μετά από καταγγελία, μια που εξέτασε ο αστυνομικός σταθμός Λακατάμιας και μια το ΤΑΕ Λευκωσίας. Για το τρίτο περιστατικό οι γονείς του παιδιού δεν θέλησαν να προβούν σε καταγγελία και έτσι παρόλο που υπάρχει φάκελος δεν υπάρχει παραπονούμενος.

Τώρα, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», οι ανακριτές του ΤΑΕ θα επικοινωνήσουν εκ νέου με τους γονείς του παιδιού και θα ερωτηθούν κατά πόσον επιθυμούν να προβούν τελικά σε καταγγελία κατά της βρεφοκόμου. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε θα κληθούν να δώσουν κατάθεση και να καταγραφούν τα γεγονότα.

Για τις δύο άλλες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει καταγγελία, οι ανακριτές θα έλθουν επίσης σε επαφή με τους γονείς των παιδιών για περαιτέρω λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Δεν αποκλείεται, όπως μας ειπώθηκε, να υπάρξει νέα επαφή της ανακριτικής ομάδας με τους γιατρούς που εξέτασαν τα βρέφη ως προς τον προσδιορισμό του τρόπου που προήλθαν τα ευρήματα τα οποία καταγράφονται σε εκθέσεις τους, ή αυτά να μελετηθούν και από άλλο γιατρό.

Εκπρόσωπος του ΤΑΕ που ρωτήθηκε από τον «Φ» ανέφερε ότι η έρευνα αφορά σε τρία περιστατικά και πως δεν είχε υπόψη του για τέταρτο.

Πάντως, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Νομική Υπηρεσία που θα κληθεί να μελετήσει όλο το μαρτυρικό υλικό και ν’ αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία για να καταχωρηθούν υποθέσεις στο Δικαστήριο ή θα αρχειοθετηθούν.  

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Α’ λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, η παιδοκόμος κρίθηκε τελικά από τις ΥΚΕ ακατάλληλη για να έχει άδεια να φροντίζει παιδιά στο σπίτι της. Η γυναίκα είχε υποβάλει τον Μάρτιο του 2022 αίτηση στις ΥΚΕ προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια για να εξασκεί το επάγγελμα της παιδοκόμου.

Όπως δήλωσε στον Άλφα, μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια και η αίτηση της απορρίφθηκε από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή των ΥΚΕ που εξέτασε τα δεδομένα που είχε ενώπιον της, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών και των καταγγελιών από γονείς εναντίον της. «Ήταν στη διαδικασία διερεύνησης για καταλληλότητα ως κατοίκον παιδονόμος. Όταν άρχισε η διερεύνηση και σε διάφορες περιόδους, η ίδια ανέφερε στους λειτουργούς ότι δεν πρόσεχε παιδιά. Όμως συνέχισαν να προβαίνουν σε επισκέψεις και κάποιες φορές συνάντησαν παιδιά και αυτό καταγράφηκε στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στοιχείων για τη μελέτη καταλληλότητας της. Η οποία οδήγησε στην απόφαση στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 ότι απορρίφθηκε το αίτημα της για κατοίκον παιδοκόμος και της γνωστοποιήθηκε». 

Σημειώνεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 είχε υποβληθεί αναφορά στις ΥΚΕ από μητέρα, την οποία λειτουργοί βοήθησαν να καταγγείλει περιστατικό στην Αστυνομία για σημάδια στο βρέφος της. Στις 14 Οκτωβρίου του 2023 καταγγέλθηκε νέα υπόθεση, για κατ’ ισχυρισμό κακοποίηση παιδιού που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.