Ο Κύπριος καταναλωτής μπορεί να νιώθει ασφάλεια για τα τρόφιμα που φθάνουν στο πιάτο του, διεμήνυσαν υπουργός Υγείας και προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών μετά από επίσκεψη τους στην αγορά.

«Ο έλεγχος τροφίμων αποτελεί ένα βασικό πυλώνα πρόληψης του υπουργείου Υγείας και λέμε πρόληψη διότι είναι σημαντικό να εντοπίζονται τρόφιμα τα οποία είναι εκτός νομοθεσίας ή είναι επικίνδυνα για την υγεία και να αποσύρονται έγκαιρα ώστε να προστατεύεται ο Κύπριος καταναλωτής» ανέφερε η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη και πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι γίνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με άλλα τμήματα όπως είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους το οποίο διενεργεί τους εργαστηριακούς ελέγχους και τα αποτελέσματα δίνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες».

Κατά τους ελέγχους, «έχουμε στόχο να εντοπίζουμε τρόφιμα με καρκινογόνες ουσίες, ψηλά ποσοστά φυτοφαρμάκων κλπ. Και ασκείται ο έλεγχος στη βάση της πρακτικής του «από το χωράφι στον καταναλωτή» διότι οι έλεγχοι γίνονται σε όλους τους χώρους: παραγωγής, επεξεργασίας, πώλησης και σίγουρα στα όσα εισάγονται».

«Όπως γνωρίζετε πρόσφατα εντοπίστηκαν κάποια αποξηραμένα σύκα στα οποία υπήρχαν αφλατοξίνες. Αποσύρθηκαν από την αγορά και δεν κατέληξαν στους καταναλωτές», είπε η υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «ελέγχονται κι άλλες παράμετροι, όπως είναι η ακαταλληλότητα των συσκευασιών, για παράδειγμα πλαστικά περιτυλίγματα κλπ. Είναι πολύ υψηλού επιπέδου οι εξετάσεις που γίνονται, έχουμε διαπιστευμένα εργαστήρια στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τα αποτελέσματα είναι πολύ αξιόπιστα.  Άλλωστε ασκείται έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έρχεται κλιμάκιο εδώ στην Κύπρο και ελέγχει το κατά πόσον εμείς οι αρμόδιες αρχές κάνουμε καλά τη δουλειά μας και διασφαλίζουμε την ποιότητα των όσων καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή. Πρέπει να πούμε ότι η Κύπρος εδώ και χρόνια αποδεικνύει ότι ασκεί σωστό έλεγχο. Ο κύπριος καταναλωτής μπορεί να νιώθει ασφάλεια και πρέπει να πούμε ότι οι κύπριοι λειτουργοί δίνουν μαθήματα και σε άλλες χώρες και αποδεικνύουν ότι και οι μικρές χώρες μπορούν να πρωτοστατήσουν σε διάφορους τομείς».

Από πλευράς του ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε ότι «αυτές τις ημέρες αυξάνεσαι ο έλεγχος των τροφίμων που αναμένεται να καταναλωθούν τις γιορτές. Από τους ελέγχους που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάτι το επιλήψιμο. Επίσης γίνονται σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Από τις 18 Δεκεμβρίου που αρχίσαμε μέχρι χθες έχουν γίνει περίπου 500 έλεγχοι και θα συνεχιστούν. Πέραν αυτών να αναφέρω ότι έχουμε έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές των χριστουγεννιάτικων χωριών και επιπρόσθετα υγειονομικοί λειτουργοί μας πραγματοποίησαν επισκέψεις και έκαναν κάποιους ελέγχους. Αισθάνομαι ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν για να νιώθει ο Κύπριος καταναλωτής ασφαλής με αυτά που καταναλώνει».