Αύριο θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της για τα ευρήματα των Βρετανών εμπειρογνωμόνων που αφορούν τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Τα στελέχη της Αρχής τα προηγούμενα 24ωρα είχαν μελετήσει τις θέσεις των ερευνητών από το Λονδίνο, όπως αυτές καταγράφονται στο πόρισμα τους και σήμερα σε συνεδρίασή τους κατέληξαν στην υιοθέτηση των επισημάνσεων. Φέρονται να κατέληξαν –επίσης- και στο κείμενο της ανακοίνωσης που θα δημοσιοποιηθεί εντός της αυριανής ημέρας.

Μέσω της αυριανής ανακοίνωσης της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα φανούν ποια είναι τα ευρήματα των ερευνητών George Kampanella και Tanveer Qureshi, το έργο των οποίων συνεπικουρείτο από τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη.

Αυτό που αναμένεται να διαπιστωθεί είναι κατά πόσον με τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων από πλευράς κ. Σάββα Αγγελίδη, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου και κυρίως διαφθοράς. Ο κ. Αγγελίδης φέρεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, να αποφάσισε να ανασταλεί η ποινική δίωξη για τρία συνολικά πρόσωπα που ελέγχονταν για ποινικές υποθέσεις.

Στον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της Νομικής Υπηρεσίας καταλογίζεται ότι οι προαναφερθέντες ήταν πελάτες του όταν ο ίδιος ιδιώτευε ως δικηγόρος. Πριν, δηλαδή, διοριστεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημόσια αξιώματα.

Η καταγγελία για ενδεχόμενες πράξεις ασυμβίβαστου είχε γίνει στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφορούσε τον χειρισμό δυο υποθέσεων στις οποίες ενέχονταν τα υπό αναφορά τρία πρόσωπα. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε προωθήσει αυτές τις καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Οι ερευνητές από την Αγγλία έχουν συντάξει τρία πορίσματα, ένα για εκάστη περίπτωση.

Από την έρευνα της πιο πάνω υπόθεσης και τις επισημάνσεις των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, όπως είχε αναφέρει ο «Φ» τις προηγούμενες ημέρες, προκύπτει νομική ερμηνεία σημαντικού άρθρου της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία και την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταλήγουν πως ένα πρόσωπο το οποίο καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για κάποιον καταγγελλόμενο, είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στα ερωτήματα που του υποβάλλονται, χωρίς να ασκεί το δικαίωμα της σιωπής. Αυτή η επισήμανση προφανώς αφορά τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ο οποίος -βάσει πληροφοριών- όταν είχε κληθεί να καταθέσει για την παρούσα υπόθεση είχε δώσει γραπτή κατάθεση, αλλά φέρεται να άσκησε το δικαίωμα της σιωπής σε ό,τι αφορά συγκεκριμένο ερώτημα για πληροφορία που είχε τεθεί υπόψιν του.