Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσον τηρήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ενώπιον βουλευτών ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) δεν θα λάμβανε κρατική χορηγία πριν από το ξεκαθάρισμα των καταγγελιών σε βάρος του εκτελεστικού της συμβουλίου που είχε την ευθύνη για τον καταρτισμό της κυπριακής αθλητικής αποστολής για τους αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης της Μάλτας.

Πολύ πριν δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της έρευνας της επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η οποία με την υποστήριξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέλαβε να ρίξει φως στις εν λόγω καταγγελίες, το Υπουργείο Παιδείας είχε καταβάλει ήδη €580.000 προς την ΚΟ

Καταγγελίες κατά της ΚΟΕ στη Βουλή για διασπάθιση – Εισιτήριο €275 αγοράστηκε για €1.090

Το εν λόγω ποσό αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χορηγίας που επρόκειτο να καταβληθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή για το έτος 2023. Είχαν ήδη δοθεί €420.000. Ωστόσο, το υπόλοιπο μέρος του κονδυλίου (€580.000) είχε δεσμευτεί, λόγω των καταγγελιών που είχαν γίνει σε βάρος στελεχών της για κακοδιαχείριση και οι οποίες αφορούσαν την πολυμελή συμμετοχή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ της Μάλτας (2023). Τα πιο πάνω, μάλιστα, τα είχε επιβεβαιώσει και ανώτερη λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών στις 25/10.

Το ποσό, όπως είχε ξεκαθαριστεί και ενώπιον βουλευτών από την ίδια την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου (1/11/2023), δεν θα καταβαλλόταν μέχρι νεωτέρας κι εφόσον έπεφτε φως στις καταγγελίες. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο «Φ», περίπου έναν μήνα πριν δημοσιοποιηθεί το (απαλλακτικό για την ΚΟΕ και στελέχη της) αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής Δεοντολογίας που έγινε με τη συμβολή της Ελεγκτικής, το Υπουργείο αποφάσισε να αποδεσμεύσει το κονδύλι.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η απόφαση του Υπουργείου λήφθηκε στο τέλος του πρώτου 20ημέρου του Δεκεμβρίου και το ποσό καταβλήθηκε στις 22/12/2023, τη στιγμή που το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής Δεοντολογίας δεν είχε καν συνταχθεί, ενώ δημοσιεύτηκε στις 15 του τρέχοντος μήνα, 24 ημέρες αργότερα. Ταυτόχρονα, εκκρεμούσε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους ΑΜΚΕ που διαβιβάστηκε στην επιτροπή Δεοντολογίας, επίσης μετά την καταβολή του ποσού, στις 12 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, σε σχετική επιστολή προς την ΚΟΕ, το περιεχόμενο της οποίας είναι εις γνώσιν μας και υπογράφει η γενική διευθύντρια του Υπουργείου, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει απόφαση να καταβληθούν τα χρήματα, χωρίς, όμως, να κάνει αναφορά στο θέμα των ΑΜΚΕ που αποτελούσε προϋπόθεση για την καταβολή του υπόλοιπου μέρους της ετήσιας χορηγίας.

Ερωτήματα προκύπτουν και από την ανακοίνωση της επιτροπής Δεοντολογίας την περασμένη Δευτέρα. Το εν λόγω Σώμα ανακοίνωσε στις 15/01 ότι μετά την έρευνά του, η οποία έγινε χάρη στη συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Παιδείας «αποδέσμευσε τα κονδύλια υπέρ της ΚΟΕ». Όπως σημειώσαμε, όμως, το ποσό αποφασίστηκε να αποδεσμευτεί πολύ προηγουμένως, στο δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιο Ευθυμίου, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσον το Υπουργείο αποδέσμευσε το κονδύλι πριν τη δημοσιοποίηση της έρευνας της επιτροπής του. Μάς ανέφερε ότι εντός Δεκεμβρίου επικοινώνησε μαζί του η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και τον ρώτησε πού κατέληξε η έρευνα για την ΚΟΕ. Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι δεν θυμάται ακριβή ημερομηνία, καθώς δεν έχει πρόσβαση στις σημειώσεις του. Μάς ανέφερε, ωστόσο, πως ενημέρωσε την γενική διευθύντρια ότι δεν προκύπτει θέμα σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε η ΚΟΕ τους ΑΜΚΕ και ότι η επιτροπή Δεοντολογίας δεν φέρει ένσταση στην αποδέσμευση ποσού. Ο κ. Ευθυμίου κατέληξε: «Στις 27/12 παραδώσαμε γραπτώς το δικό μας πόρισμα ως επιτροπή Δεοντολογίας στο Υπουργείο, ενώ παραλάβαμε και την έκθεση της Ελεγκτικής την Παρασκευή 12/01. Μετά από τις εσωτερικές διαδικασίες μας, εκδώσαμε ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα, 15/01».

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, με την οποία μιλήσαμε αργότερα εντός της χθεσινής ημέρας, μάς ανέφερε ότι το κονδύλι αποδεσμεύτηκε, αφού πρώτα η Επιτροπή Δεοντολογίας τη διαβεβαίωσε προφορικώς πως δεν προκύπτει κάτι μεμπτό. Δεν ήταν σε θέση να μας πει ακριβή ημερομηνία. Τόνισε, όμως, ότι λήφθηκαν υπόψιν και στοιχεία που είχε το Υπουργείο, ενώ προηγουμένως κλήθηκε στέλεχος της ΚΟΕ να προσυπογράψει γραπτή δέσμευση για σωστή διακυβέρνηση. «Είμαστε οι πρώτοι που προχωρήσαμε σε δέσμευση ποσού και διαβεβαιώνουμε ότι η ΚΟΕ θα τελεί υπό αυστηρό έλεγχο» μας ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας μάς αναφέρθηκε επίσημα μόνο ότι η έκθεση που στάλθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας αφορά τους ΑΜΚΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, αφού θέσαμε υπόψιν τους τις εξελίξεις σε σχέση με την αποδέσμευση του κονδυλίου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Αυτά που μου αναφέρετε είναι πολύ ανησυχητικά και δεν μπορεί παρά να διερευνηθούν. Θα αποστείλω επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, στον Πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας και στον Γενικό Ελεγκτή. Ούτως ή αλλιώς, σκοπεύω να εισηγηθώ επαναφορά του θέματος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών».