Αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχει να παίρνει από τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες υποχρεωτικά και δια νόμου ασφαλίζονται οι κύπριοι οδηγοί, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Η καταγραφή των στοιχείων από το λογισμικό του ΓεΣΥ για τους τραυματίες τροχαίων δυστυχημάτων οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας μέσω του συστήματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από τον προκαταρκτικό έλεγχο φαίνεται να προκύπτει ότι το συνολικό ποσό κατ΄ έτος κυμαίνεται μεταξύ €5 εκατ. και €7 εκατ.

Μόνο για τις υπηρεσίες Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το κόστος για την περίθαλψη τραυματιών, με συντηρητικούς υπολογισμούς κυμαίνεται μεταξύ €40.000 – €50.000 σε μηνιαία βάση αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΚΥπΥ, κάθε μήνα, η υπηρεσία ασθενοφόρων ανταποκρίνεται σε 1.500 – 2.000 κλήσεις που αφορούν μεταφορά τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα.

Κατά μέσο όρο, το κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά κοστίζει γύρω στα €400 μόνο σε επίπεδο ΤΑΕΠ. Σε περίπτωση που ο τραυματίας χρειάζεται περαιτέρω περίθαλψη (χειρουργική επέμβαση ή εισαγωγή για νοσηλεία), τότε το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με την περίπτωση και ο ΟΚΥπΥ, αποζημιώνεται ανάλογα από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης που προσφέρει.

Ο ΟΑΥ ωστόσο στην ουσία αποζημιώνει αυτά που πρέπει να αποζημιώνουν στους ασφαλισμένους τους οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες από την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ στην πραγματικότητα δεν καταβάλλουν τα ποσά που οφείλουν βάσει των ιδιωτικών συμβάσεων που διατηρούν με τους οδηγούς.

Το θέμα συζητήθηκε για δεύτερη φορά σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία έδωσε χρόνο δύο μηνών σε ΟΑΥ και Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, να μελετήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στο ποσό που ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλλουν στον οργανισμό κατ΄έτος.