Δραματικές ώρες για έξι ημέρες ανοικτά της Κύπρου έζησαν 62 μετανάστες από Συρία, που διασώθηκαν έπειτα από μεγάλη επιχείρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, με τρία κοριτσάκια να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Άλλα επτά άτομα, τα τρία παιδιά, διακομίστηκαν χθες στα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, με τα τέσσερα να παραμένουν για νοσηλεία.

Η μικρή ξύλινα βάρκα των μεταναστών, που αγνοείτο από τις 18 Ιανουαρίου, εντοπίστηκε στις 4:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Την πληροφορία έδωσε στο ΚΣΕΔ το εμπορικό πλοίο ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ. Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης ΝΕΑΡΧΟΣ κινητοποιώντας σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, για να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει με ασφάλεια στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Τα μέλη της λιμενικής βρήκαν τους μετανάστες σε πολύ κακή κατάσταση, με τρία παιδιά και έναν άνδρα να βρίσκονται σε λιπόθυμη κατάσταση και άλλα τρία άτομα να φέρουν κατάγματα στα πόδια, σύμφωνα με το ΚΣΕΔ. Τα μέλη της λιμενικής προέβησαν αμέσως σε παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών, ενώ δόθηκαν εντολές ώστε να κινητοποιηθούν ακόμη ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς. Το πρώτο ελικόπτερο μετέφερε τα δύο παιδιά στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το δεύτερο μετέφερε στο Νοσοκομείο Λάρνακας το τρίτο κοριτσάκι και τον ενήλικο, που δεν είχαν τις αισθήσεις τους. Ακολούθως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους τα τρία κοριτσάκια διακομίστηκαν στην ΜΕΘ Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΚΣΕΔ, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, πρόκειται για παιδιά τριών και τεσσάρων ετών, τα δύο εκ των οποίων, μάλιστα, είναι αδέλφια και βρίσκονταν με τη μητέρα τους στο σκάφος. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο έσπευσε εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν με άκατο της λιμενικής στη μαρίνα Αγίας Νάπας, όπου στήθηκε από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα μεγάλη επιχείρηση για άμεση διακομιδή σε νοσοκομεία όσων είχαν ανάγκη.

Όπως ανέφεραν οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου για να φτάσουν στην Κύπρο, ωστόσο παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή της βάρκας και λόγω των καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» την εξαφάνιση της βάρκας είχαν δηλώσει στις κυπριακές Αρχές συγγενείς των μεταναστών που διαμένουν στην Κύπρο. Παρά τις έρευνες, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί η μικρή βάρκα.

Αργά χθες το απόγευμα, εν τω μεταξύ, συνελήφθη από το ΤΑΕ Αμμοχώστου 47χρονος από τη Συρία ως ύποπτος για τη διακίνηση των μεταναστών και εντός της ημέρας θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Ζητά μέτρα ο Ιωάννου

Με αφορμή τη δραματική επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ξανά την ανάγκη σύστασης κλιμακίου επιτήρησης των συνόρων στον Λίβανο, καθώς και επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η νέα άφιξη μεταναστών ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, αποτελεί δυστυχώς απόδειξη για όσα κατ’ επανάληψη έχουμε θίξει για τον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές σε ακατάλληλες βάρκες, θύματα συνήθως των κυκλωμάτων διακινητών», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση. Υπέδειξε ακόμη πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη η ΕΕ ν’ αναλάβει δράση με τη σύσταση κλιμακίου της Europol, των αρχών του Λιβάνου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου, για την επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως θα επαναφέρει το θέμα στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.