Παρά τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Αυγή στην Κύπρο, εντούτοις το πέρασμά της δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει την τραγική εικόνα που έχουν φέτος τα φράγματά μας. Η στάθμη φαίνεται ότι καρφιτσώθηκε κάτω από τα μισά της χωρητικότητάς τους, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε συνολικά μόλις κατά 1% μετά από τις πρόσφατες βροχές και τα χιόνια.

Η περσινή χρονιά, η οποία ήταν φτωχή σε βροχοπτώσεις αλλά και οι πρώτοι μήνες της φετινής υδρολογικής σεζόν, είχαν ως αποτέλεσα η στάθμη των φραγμάτων να κατρακυλήσει και η συνολική πληρότητα να βρεθεί μόλις στο 46,7% (ήταν 45,7% πριν την Αυγή), όταν πέρσι την ανάλογη περίοδο βρισκόταν στο 67,2%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκατ. κυβικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 135,7 εκατ. κ.μ. νερού.

Ο Κούρης, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, είναι σήμερα μισοάδειο καθώς από τα 115 εκατ. κ.μ. νερού έχει μόλις 47,4 εκατ. κ.μ., δηλαδή είναι στο 41,3% της χωρητικότητάς του. Ένα χρόνο πριν ήταν στο 62,9%. Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού βρίσκονται στο 42,6%. Πέρσι ήταν στο 64,1% της χωρητικότητα τους.

Τα φράγματα Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων βρίσκονται στο 55,6%. Πέρσι ήταν στο 75,2% της χωρητικότητας τους. Τα φράγματα Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) χωρητικότητας 26,1 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 51,4%. Πέρσι ήταν στο 66,9%. Τα φράγματα Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης), χωρητικότητας 3,4 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 53%. Πέρσι ήταν στο 77%.

Η λιγότερη ποσότητα νερού είναι αποθηκευμένη στο φράγμα της Αργάκας, όπου η πληρότητα βρίσκεται μόλις στο 23,9%, όταν ένα χρόνο πριν ήταν αρκετά ψηλότερα στο 48,3%. Λιγοστές ποσότητες νερού έχουν, επίσης, το φράγμα Καλαβασού 28,9% (από 61,1% πέρσι) και των Πολεμιδιών 33,2% (από 52,2% πέρσι).

Στο μέγιστο της πληρότητάς του βρίσκεται μόνο ο Κολοπαναγιώτης (100%), ενώ ακολουθεί των Λευκάρων στο 62% της πληρότητάς του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ούτε οι ερχόμενες ημέρες μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση των φραγμάτων καθώς αναμένεται ότι θα μειωθούν οι βροχές και ότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται αρχικά τοπικές νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές, όμως σταδιακά ο καιρός θα καταστεί αίθριος. Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει έως και τρεις βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Αύριο και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ την Πέμπτη αναμένεται συννεφιά.