Προαγωγές και μετακινήσεις με φόντο σειρά αφυπηρετήσεων σε διευθυντικές θέσεις στην Αστυνομία θα έχουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024, σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αστυνομικού σώματος.

Το πιο επείγον ζήτημα που καίει αυτή τη στιγμή την ηγεσία αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι να κλείσει το θέμα με τους βοηθούς αρχηγούς Αστυνομίας. Και οι τέσσερις θέσεις στο οργανόγραμμα αυτή τη στιγμή χηρεύουν, αφού έχουν ακυρωθεί οι διορισμοί όλων όσων τις κατείχαν. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», για τη θέση που κατείχε ο Θεμιστός Αρναούτης, διορισμός που ακυρώθηκε πρώτος, η επαναξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η πρόταση του Αρχηγού Αστυνομίας έχει ήδη σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, για τις άλλες τρεις θέσεις βοηθών αρχηγών που ακυρώθηκαν ταυτόχρονα, (αφορά στους Χριστόφορο Μαυρομμάτη, Γιαννάκη Γεωργίου και Μάριο Χριστοφίδη) η Επιτροπή Αξιολόγησης που συστάθηκε μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, έχει ολοκληρώσει το έργο της και οι εισηγήσεις της κατατέθηκαν στον Αρχηγό Αστυνομίας. Την Επιτροπή απάρτιζαν ο Υπαρχηγός Δημήτρης Δημητρίου και δύο ανώτεροι αστυνόμοι. Ο Αρχηγός θα υποβάλει τις δικές του συστάσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος και θα πρέπει να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του για το ποιους θα διορίσει.

Οι διορισμοί αυτοί έγιναν επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου και το δικαστήριο τους ακύρωσε επειδή δεν τηρήθηκαν όμοια κριτήρια για όλους τους υποψηφίους.

Μόλις γίνουν οι νέοι διορισμοί βοηθών αρχηγών τότε ανοίγει ο δρόμος για την επαναξιολόγηση όσων ακυρώθηκαν οι προαγωγές τους σε κατώτερους βαθμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προαγωγές σε υπαστυνόμους και ανώτερους υπαστυνόμους που έχουν ακυρωθεί όπως και σε αστυνόμους Β’, γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν επαναξιολογήσεις. Όταν τελειώσει και αυτό το έργο, τότε θ’ αρχίσουν οι κρίσεις σε όλες τις βαθμίδες.

Παράλληλα, τα κενά σε θέσεις κλειδιά της Αστυνομίας αυξάνονται λόγω αφυπηρετήσεων αλλά και αλλαγών που σχεδιάζονται για καλύτερη αποδοτικότητα. Πρόσφατα αφυπηρέτησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων Μιχάλης Δημητρίου (οι γνωστοί αδιάφθοροι) ενώ κενή παραμένει μια θέση βοηθού διευθυντή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Εντός του 2024 θα αφυπηρετήσουν ικανά και αξιόλογα στελέχη, όπως ο διευθυντής του Τμήματος Γ’ στο Αρχηγείο Αστυνομίας Ιάκωβος Ιωάννου, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρνακας Χριστάκης Παπαδόπουλος καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής Μόρφου Ιωάννης Ξάνθου. Φέτος αφυπηρετεί και ο Χριστόφορος Μαυρομμάτης, που μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του βοηθού αρχηγού, πριν ο διορισμός του ακυρωθεί.

Μια θέση που χηρεύει από τον περασμένο μήνα αφορά στην ΥΚΑΝ αφού αναζητείται ο αντικαταστάτης του υποδιοικητή και για χρόνια εκπρόσωπου Τύπου της Στέλιου Σεργίδη. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανακατεύει την τράπουλα ώστε να βρει τους κατάλληλους για τις θέσεις αυτές, συν άλλες αλλαγές που τροχοδρομούνται για καλύτερη αποδοτικότητα. Έχουν γίνει κάποιες σκέψεις ακόμα και κρούσεις σε πρόσωπα, ωστόσο θα αναμένονται να γίνουν πρώτα οι επαναξιολογήσεις όσων οι προαγωγές ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο. Δεν αποκλείεται, αν προκύψει ανάγκη, να γίνουν και αναπληρωματικοί διορισμοί για κάλυψη των κενών σε θέσεις που απαιτούν, βάσει των κανονισμών, συγκεκριμένους βαθμούς.