Αν η θεομηνία της Λεμεσού δεν εκδηλωνόταν βράδυ αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας που κυκλοφορεί πολύς κόσμος, είναι πολύ πιθανό να θρηνούσαμε αρκετούς νεκρούς, όπως εκτιμά ο έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου.

Η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη αλλά προέρχεται από όσα είδε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι. Συγκεκριμένα, εξαφανίστηκαν από υλικά οικοδομής μέχρι και τσίγκοι και γενικά μεταλλικά αντικείμενα ή και άλλα άχρηστα αντικείμενα, τα οποία εκσφενδονίστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους κινούμενα με μεγάλες ταχύτητες. Γίνεται αντιληπτό, πως αν έστω και κάποια από αυτά κατέληγαν στα κεφάλια ανθρώπων, ίσως είχαμε να κάνουμε με τραγωδία. 

«Θα τολμούσα να πω, πως κάποιοι συνάνθρωποι μας έζησαν τυχαία, ανέφερε στον «Φ» ο κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος παρατήρησε, πως όσοι διαμένουν σε οικίες οι οποίες εφάπτονται υλικών οικοδομής φυτωρίων ή και άλλων υποστατικών στα οποία υπάρχουν εκτεθειμένα υλικά ή αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση ισχυρών ανέμων θα ξηλωθούν και θα μετακινηθούν μακριά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην διακινδυνεύουν να κυκλοφορούν την ώρα της θεομηνίας.

Ο έπαρχος Λεμεσού, ο οποίος τυγχάνει πολιτικός μηχανικός και είναι σε θέση να εκτιμήσει κάποιες καταστάσεις, παρατήρησε, πως ακόμη και ηλιακοί θερμοσίφωνες που εκσφενδονίστηκαν δεν ήταν στηριγμένοι επαρκώς ή δεν ήταν καν στηριγμένοι, ενώ άλλοι ηλιακοί σε διπλανά κτήρια δεν υπέστηκαν ζημιές και βεβαίως δεν μετακινήθηκαν.

Όσα υλικά εκτοξεύτηκαν σε 4-5 περιοχές τις οποίες κτύπησε ο ανεμοστρόβιλος, είναι υπεύθυνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, υποστατικά, οχήματα κ.ο.κ. είπε ο κ. Αλεξάνδρου. Σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, παρατήρησε πως είναι ευνόητο, ότι αν ένα ντεπόζιτο φύγει με ορμή από τη θέση του, είτε σε κεραμίδια πέσει, είτε σε όχημα, η ζημιά που θα προκαλέσει είναι μεγάλη.

Ανέφερε, επίσης, πως τα διάφορα υλικά, είτε ευτελή είναι είτε άλλα, αν δεν είναι στερεωμένα, πέραν των υλικών ζημιών, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες. Δύο σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα υπέστη ζημιές και το άλλο όχι και ήταν καθαρά θέμα στήριξης υλικών που ήταν εγκατεστημένα σε αυτά, ανέφερε ο έπαρχος.

Διαπιστώσαμε, ότι ακόμη και κάγκελα καινούρια ξηλώθηκαν επειδή ήταν βιδωμένα στο έδαφος με 1-2 βίδες αντί με τέσσερις και μάλιστα αντί οι βίδες να εκτείνονται σε βάθος περίπου 5 εκατοστά, βιδώθηκαν επιφανειακά σε βάθος ενός εκατοστού, είπε. Όταν τον καλέσαμε να σχολιάσει τις ζημιές σε κολώνες της ΑΗΚ, οι οποίοι είναι καλά στερεωμένοι, παρατήρησε πως δεν επηρεάζονται από τη θεομηνία αλλά όταν κτυπηθούν με μέταλλα ή αντικείμενα βάρους δεκάδων κιλών και, μάλιστα, με υπερβολική ταχύτητα, είναι πιθανό να κοπούν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως πολλές εγκαταστάσεις είναι παράνομες και συνεπώς μη ελεγμένες ως προς το πόσο σταθερές είναι, επειδή δεν εξασφαλίστηκε η απαραίτητη άδεια προτού τοποθετηθούν.