Η κατάχρηση του μέτρου οικονομικής στήριξης των εγκλωβισμένων, κυρίως των Μαρωνιτών, με κριτήριο τις μέρες παραμονής τους στα εγκλωβισμένα χωριά ή και η προσπάθεια αποτροπής καταχρήσεων, οδήγησε σε καταμέτρηση των ημερών παραμονής τους στα εγκλωβισμένα χωριά, αλλά η σούμα της Αστυνομίας στα οδοφράγματα με τη σούμα των κατοχικών αρχών δεν ταυτίζονται, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα  και αντιδράσεις.

Μάλιστα, αφήνονται υπονοούμενα ότι εγκλωβισμένοι τα βρίσκουν με τις κατοχικές αρχές  για να ξεγελάσουν το κράτος ως προς τον αριθμό των ημερών  που παραμένουν στα κατεχόμενα, προκειμένου να εισπράττουν το σχετικό επίδομα.

Το θέμα των ελέγχων από πλευράς της Αστυνομίας της Δημοκρατίας έθεσε η βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν η οποία παρατήρησε ότι δεν νοείται να δημιουργούμε άγχος στους εγκλωβισμένους ως προς το κατά πόσον έμειναν τέσσερα  βράδια ή λιγότερα, από τη στιγμή που είμαστε άνθρωποι και μπορεί να τύχει οτιδήποτε στους εγκλωβισμένους και να μείνουν μία μέρα λιγότερη στα χωριά τους. Το να μετρούμε τις διανυκτερεύσεις δεν αποτελεί λύση, είπε η κ. Σούπερμαν.

Εξάλλου, ο βουλευτής Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι είναι αδιανόητο, κόσμος που διαμένει εδώ και αρκετό καιρό στον Κορμακίτη να θυμούνται ξαφνικά οι αρχές, ότι υπάρχουν κενά στις διελεύσεις, οι οποίες, παρουσιάζουν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία των κατοχικών αρχών. Προσωπικά εμπιστεύομαι τι δηλώνουν οι εγκλωβισμένοι μας και δεν θεωρώ σωστό να τους προσάπτω κατηγορίες ότι μαγείρεψαν με τις «αρχές» του ψευδοκράτους τον αριθμό των ημερών που παρέμειναν στα χωριά τους, είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι πρέπει να απλοποιηθούν τα κριτήρια και οι έλεγχοι, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι εγκλωβισμένοι. Παρατήρησε επίσης, πως όπως εφαρμόζονται οι πρόνοιες του σχεδίου επανεγκατάστασης, το ίδιο το κράτος δεν επιτρέπει σε άτομα νεαρής ηλικίας να επανεγκατασταθούν. Εισηγήθηκε επίσης, να καταρτιστεί κατάλογος  των παιδιών των εγκλωβισμένων, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να διευκολυνθούν να επανεγκατασταθούν.

Ο κοινοτάρχης Κορμακίτη Βαλεντίνος Κουμέττος ανέφερε, ότι οι καταχρήσεις δεν είναι τέτοιας κλίμακας ώστε να ταλαιπωρείται το σύνολο των επανεγκατασταθέντων. Όσον αφορά τις διελεύσεις  στα οδοφράγματα ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν και αστεία φαινόμενα. Για παράδειγμα σε μία περίπτωση ένα τρίχρονο παιδάκι κρίθηκε στο οδόφραγμα ότι πληρούσε τα κριτήρια του κανονισμού ενώ η μητέρα του όχι. Υπάρχουν, είπε, περιπτώσεις εγκλωβισμένων  των οποίων κόπηκε το επίδομα ενώ διέμεναν στον Κορμακίτη.

Σημειώνεται, ότι το επίδομα για όσους διαμένουν στα κατεχόμενα είναι €372.

Η κοινοτάρχης Αγίας Τριάδας  Κατίνα  Ζάουρα ανέφερε πως στην κοινότητα της τα άτομα κάτω των 30 ετών μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ οι υπόλοιποι είναι άνω των 75 ετών. Προειδοποίησε δε, ότι σε δέκα χρόνια  στην Αγία Τριάδα δεν θα υπάρχουν εγκλωβισμένοι και ότι στην περίπτωση αυτή και τα σπίτια θα κατασχεθούν.

Σχολιάζοντας την πρόνοια για παραμονή των εγκλωβισμένων τέσσερις μέρες  στα χωριά τους (για να δικαιούνται το επίδομα) ανέφερε ότι είναι αστείο να θεωρούμε ότι κάποιος επανεγκαθίσταται για €372 αφού τα καύσιμα για το πήγαινε έλα είναι πολύ περισσότερα.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των παιδιών εγκλωβισμένων Γιαννάκης Ζόυρας, ο οποίος παρατήρησε πως η Αγία Τριάδα θα πάψει να υπάρχει όχι σε δέκα χρόνια αλλά σε λιγότερο διάστημα.

Ένα από τα θέματα που ηγέρθησαν αφορούσε και την προσπάθεια εγκλωβισμένου να μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές 30 κάνιστρα με λάδι το οποίο παρήγαγε, αλλά στα Στροβίλια δεν του επετράπη από τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων, γι’ αυτό επέστρεψε στο χωριό του.

Όπως ανέφερε η κοινοτάρχης Αγίας Τριάδας, με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και αστυνομικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Άννα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε ότι δρομολογήθηκε ήδη η λύση προβλημάτων που απασχολούν τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες.