Σε συνεδρίαση της επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, θα συζητηθεί η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία ενοποιημένης ανάπτυξης μεγάλων και σύνθετων χρήσεων στην ενορία Αγίας Φύλας της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα καλύπτει τους τομείς της υγείας και της παιδείας από την εταιρεία Rofeno Properties Limited, ενώ το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί προκαταρκτικά στα €856 εκατομμύρια.

Η ανάπτυξη δημιουργεί ένα περιβάλλον μικτής χρήσης που θα αποτελείται από εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης, κορυφαίες υποδομές επιχειρηματικών πάρκων με στόχο τη δημιουργία ενός επιτυχημένου περιβάλλοντος καινοτομίας, όλα ενταγμένα σε μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη οικιστική ανάπτυξη που περιβάλλεται από πράσινα πάρκα και υποστηρίζει κοινωνική, ψυχαγωγική και χωρική υποδομή.

Γενικά, το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο καλύπτει μια έκταση γης 949.916 m2 και περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες χρήσεις με συνολικό δομήσιμο εμβαδόν 350.785 m2: • Ιδιωτικό σχολείο • Ιατρικό ίδρυμα – κέντρο αποκατάστασης ευρωπαϊκής επωνυμίας (European Branded) που θα υποστηρίζει σειρά μονάδων υποβοηθούμενης διαβίωσης • Κέντρο έρευνας και καινοτομίας • Επιχειρηματικό πάρκο • Αθλητικές εγκαταστάσεις – οργανωμένο αθλητικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων • Ιδιωτικός χώρος πράσινου του επιχειρηματικού πάρκου • Ενιαία και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη που θα εμπεριέχει στοιχειώδεις υποδομές εμπορίου και αναψυχής (προς εξυπηρέτηση της ίδιας της ανάπτυξης).

Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται να γίνει σταδιακά. Οι στρατηγικές χρήσεις πιθανότατα θα κατασκευαστούν σε δύο διαδοχικά στάδια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα ακολουθήσουν σε πέντε στάδια, με περίπου δύο χρόνια για κάθε Φάση και ορισμένες βασικές επικαλύψεις. Ως εκ τούτου, η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Το σχολείο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις.

Τα τεμάχια της προτεινόμενης ανάπτυξης βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει την Λεμεσό με τον Μονιάτη, και ελαφρώς νοτιοανατολικά του Heritage Private School.

Το επιχειρηματικό πάρκο, στο ισόγειο αυτών των κτιρίων θα φιλοξενεί την υποδομή μικτής χρήσης της ανάπτυξης, π.χ. εμπόριο, εστίαση και αναψυχή και ξενοδοχείο. Ιδιωτικό πράσινο του επιχειρηματικού πάρκου, όπου η κεντρική πράσινη καρδιά της ανάπτυξης θα αποτελείται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Εγκατάσταση μονάδας έρευνας και ανάπτυξης που αφορά εγκατάσταση εκκίνησης και θερμοκοιτίδας, που στοχεύει κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με 600 θέσεις και βασικούς υποστηρικτικούς χώρους, μια ακαδημία τένις με οκτώ γήπεδα τένις, ένα γήπεδο βόλεϊ/ μπάσκετ χωρίς καθίσματα, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων χωρίς καθίσματα, καθώς και ένα παγοδρόμιο που θα επιτρέπει την διεξαγωγή αγώνων χόκεϊ επί πάγου. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε γη 70.000 m2 ενώ έχουν συντελεστή δόμησης 10.500 m2, με πρόγραμμα που καλύπτει γήπεδο ποδοσφαίρου με περιβάλλοντα στίβο, γήπεδα τένις και γυμναστήριο με χώρο ολυμπιακής πισίνας.

Το ιατρικό ίδρυμα / κέντρο αποκατάστασης περιλαμβάνει πληθώρα ιατρικών εγκαταστάσεων και κέντρο αποκατάστασης (χωρίς να συμπεριλαμβάνει τμήμα έκτακτων περιστατικών).

Η οικιστική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 1.752 μονάδες διαφόρων μεγεθών (διαμερίσματα 1 έως 4 υπνοδωματίων, κατοικίες 3 υπνοδωματίων και επαύλεις 4 υπνοδωματίων).

Το ιδιωτικό σχολείο περιλαμβάνει περίπου 13.000 m2 για εστίες και 23.500 m2 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχολείο θα έχει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με συνολική χωρητικότητα 2.000 μαθητών. Θα έχει συνολικά 256 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων τα 56 θα είναι διοικητικό και υποστηρικτικό). Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει «παράγοντας ποικιλομορφίας» για το ακαδημαϊκό προσωπικό, που σημαίνει ότι δεν θα είναι όλοι στο σχολείο ταυτόχρονα.

Με βάση το Κεφάλαιο 24 του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού, οι Αρχές θα ζητήσουν ορισμένες «υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και / ή έργα» (πολιτισμού και περιβάλλοντος), που μπορεί να περιλαμβάνουν, αφενός μικρά πολιτιστικά ιδρύματα [μουσείο, πινακοθήκη, συνεδριακό κέντρο, καθώς και κέντρο παραστατικών τεχνών ή/και αμφιθέατρο (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος)] και, αφετέρου έργα περιβαλλοντικού εμπλουτισμού (αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χώρους ανοιχτού πράσινου, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, καθώς και πάρκα λουλουδιών).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη αναμένεται να περιλαμβάνει συνολικά τα ακόλουθα τεχνητά υδατικά στοιχεία: • 1 x πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (μέρος του αθλητικού συγκροτήματος) • 2 x κολυμβητήρια (μέρος του ιδιωτικού σχολείου) • Υδάτινα στοιχεία (μέρος της τοπιοτέχνησης της ανάπτυξης) [εργασία σε εξέλιξη].

Αποκόπτονται 676 δέντρα, μέτρα για προστασία του σκαθαριού

Για τις ανάγκες της ανάπτυξης προτείνεται να επηρεαστεί μεγάλος αριθμός χαρουπιών και το Τμήμα Δασών ζήτησε από τους μελετητές του έργου να αναφερθούν στο ενδεχόμενο επηρεασμού του προστατευόμενου είδους Propomacrus bimucronatus cypriacus, δηλαδή ο Προπόμακρος ο κυπριακός, ένα μεγάλο και εντυπωσιακό σκαθάρι.

Σύμφωνα με την τοπογραφική αποτύπωση, εκτιμάται ότι δύναται να αποκοπούν περίπου 260 φυτικά άτομα χαρουπιάς (Ceratonia siliqua) κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου του προτεινόμενου έργου. Επομένως, σύμφωνα με τους μελετητές, αναμένεται ότι ο επηρεασμός του είδους Propomacrus bimucronatus cypriacus θα είναι αναπόφευκτος σε περίπτωση όπου υπάρχει η παρουσία ατόμων σκαθαριού στα συγκεκριμένα δέντρα.

Για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που δύναται να προκληθούν στο είδος Propomacrus bimucronatus cypriacus από την αποκοπή των χαρουπιών, προτείνεται η χρήση άλλων φυτικών ατόμων χαρουπιάς που περιβάλλουν τον χώρο ανάπτυξης από τον υφιστάμενο πληθυσμό Propomacrus bimucronatus cypriacus. Περαιτέρω, σε περίπτωση όπου υπάρχει η παρουσία του είδους Propomacrus bimucronatus cypriacus σε δέντρα χαρουπιάς που ενδέχεται να αποκοπούν, προτείνεται η εκρίζωση και η επαναφύτευση των φυτικών αυτών ατόμων στους χώρους πρασίνου και τοπιοτεχνημένους χώρους που θα διαμορφωθούν.

Επιπλέον, προτείνεται η φύτευση χαρουπιών νεαρής ηλικίας για αντιστάθμιση του μεγάλου αριθμού χαρουπιών που δύναται να αποκοπούν. Σύμφωνα με τους μελετητές, με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων αναμένεται να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιβίωση του κυπριακού σκαθαριού στην περιοχή μελέτης. Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της ανάπτυξης θα επηρεαστούν συνολικά 676 δέντρα και αναμένεται να φυτευτούν 2.500 νέα δέντρα για αντιστάθμιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εκτός από τις 260 χαρουπιές θα αποκοπούν, 90 μοσφιλιές και 325 ελιές. Στο χώρο υπάρχουν ελιές ηλικίας πέραν των 200 ετών.

Παράλληλα, οι μελετητές του έργου βρίσκονται σε διαβούλευση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων από τη στιγμή που σε τμήματα του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου χωροθετείται το κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα, που αφορά στο χώρο και τα κατάλοιπα μεσαιωνικού οικισμού στην τοποθεσία Άγιος Τυχικός.

Προς το σκοπό αυτό οι μελετητές του έργου ενημέρωσαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι το γενικό χωροταξικό θα τροποποιηθεί σύμφωνα με τα όρια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για αρχαιολογικούς σκοπούς. Περαιτέρω, για σκοπούς επίσπευσης των αρχαιολογικών ερευνών η εταιρεία ανάπτυξης προχώρησε σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε πρόσληψη προσωπικού όπως αυτό καθορίστηκε.