Θέμα βελτίωσης των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου του στρατιωτικού υλικού που βρίσκεται στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς, τίθεται με αφορμή το ατύχημα της προπερασμένης Τετάρτης σε άσκηση της ΕΛΔΥΚ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την παλάμη του Ελλαδίτης στρατιώτης από έκρηξη χειροβομβίδας αιγυπτιακής προέλευσης.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» την περασμένη Τρίτη, καθώς και τα όσα προκύπτουν από τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία το όλο θέμα τέθηκε υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, συνηγορούν. Είναι χαρακτηριστικές και οι πληροφορίες της εφημερίδας μας για τα όσα φέρεται να ανέφερε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Γιώργος Τσιτσικώστας, ενώπιον βουλευτών.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του στρατεύματος στην Κύπρο αν και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και φειδωλός στις τοποθετήσεις του ενώπιον των βουλευτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίας, εντούτοις με συγκεκριμένη τοποθέτησή του για τα στάδια αξιολόγησης/διαχείρισης στρατιωτικού υλικού και σχετικό πρωτόκολλο ενεργειών που ακολουθείται, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαχρονικά αδυναμίες σ΄ αυτό τον τομέα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδέχθηκε πως χειροβομβίδες προέλευσης άλλων χωρών, φαντάζουν ως πιο αξιόπιστες.

Γενικότερα, επικαλέστηκε την έρευνα που είναι σε εξέλιξη στην προσπάθειά του να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει πολλές λεπτομέρειες. Σε μια από τις αναφορές του, ωστόσο, παραδέχθηκε πως οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες είχαν δεσμευτεί το 2016 και στη συνέχεια αποδεσμεύτηκαν και τέθηκαν πάλι στη διάθεση του στρατεύματος για χρήση.

Μίλησε γενικότερα για τις χειροβομβίδες λέγοντας ότι ένα ποσοστό 0,8 % – 1.5% παρουσιάζει πρόβλημα στη λειτουργία, αλλά ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν υπάρχει ελάττωμα αυτές δεν εκρήγνυνται όταν δεν απελευθερωθεί ο μοχλός ασφαλείας χειρός. 

Το σίγουρο είναι ότι, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, στις δηλώσεις του ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, με διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, «έχουμε δεσμεύσει προληπτικά όλες τις μερίδες του συγκεκριμένου πυρομαχικού».

Όταν ο «Φ» ρώτησε τον κ, Πάλμα κατά πόσον «αναθεωρείται το πρωτόκολλο διαχείρισης του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού», απάντησε γενικά, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ακολουθούμενων διαδικασιών. Είπε, συγκεκριμένα: «Ειδικοί εμπειρογνώμονες, άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν το αντικείμενο κατά διαστήματα αξιολογούν όλα αυτά τα ζητήματα και αναλόγως των συνθηκών και των καταστάσεων που επικρατούν παίρνονται και οι ανάλογες αποφάσεις».

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Τρίτη ο «Φ», οι 75.000 αιγυπτιακές χειροβομβίδες (επιθετικές, αμυντικές, εμπρηστικές και καπνογόνες) που είχαν έτος κατασκευής το 2008 και προμηθεύτηκε το στράτευμα μέχρι τον Απρίλιο του 2009, είχαν «shelf life» 10 χρόνια. Αυτός ο τελευταίος όρος μεταφράζεται στα ελληνικά ως «διάρκεια ζωής στην αποθήκη».

Τα καυτά ερωτήματα αφορούν στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, καθώς και αν τέθηκε πλάνο χρησιμοποίησης ή/και απαλλαγής τους από το στράτευμα μετά την πάροδο της δεκαετίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πέντε χρόνια μετά που εξέπνευσε η «διάρκεια ζωής στην αποθήκη» χρησιμοποιούνταν από το στράτευμα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 23χρονου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ.

Κι αυτό παρόλο που εκπαιδευόμενος στην Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών είχε υποστεί, επίσης, σοβαρό τραυματισμό το 2014 με την συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδα και υπήρξε διαταγή για μη χρήση τους το 2016. Εδώ να σημειωθεί ότι όπως είχαμε αποκαλύψει, τον περασμένο χρόνο αριθμός αιγυπτιακών χειροβομβίδων είχε παραχωρηθεί από την ΕΦ στην ΕΛΔΥΚ, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας υπό ειδικά μέτρα που λήφθηκαν με στόχο να αποφευχθεί διαρροή πληροφοριών για τα διαμειφθέντα. Από τη συμμετοχή στη συνεδρίαση είχαν αποκλειστεί ακόμη και στενοί κοινοβουλευτικοί συνεργάτες. Σ΄ αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου και στελέχη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας. Όσοι εισήλθαν στην αίθουσα της Βουλής, άφησαν έξω τα κινητά τηλέφωνά τους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.