Νέα δεδομένα στην τραγωδία με μετανάστες ανοικτά της Κύπρου με θύμα ένα 6χρονο αγόρι η σορός του οποίου πετάχτηκε στη θάλασσα και τρεις αγνοούμενους που έπεσαν στο νερό για να φέρουν βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews στις καταθέσεις τους οι επιβαίνοντες στη βάρκα, που έπλεε ακυβέρνητη για εννέα ημέρες, ανέφεραν πως ο 22χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί για ανθρωποκτονία, δεν ήταν ο πλοηγός της μοιραίας βάρκας.

Οι μετανάστες υποστήριξαν πως ο πλοηγός της βάρκας ήταν ανάμεσα στα τρία πρόσωπα που βούτηξαν στο νερό και αγνοούνται. Μετά τις καταθέσεις τους ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία και δόθηκαν οδηγίες όπως αφεθεί ελεύθερος ο 22χρονος, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε περιστασιακά τη βάρκα όταν κοιμόταν ο πλοηγός της.

Ο νεαρός Σύρος αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή και οδηγήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, μαζί με τους υπόλοιπους 30 μετανάστες. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ζήτημα ποινικής δίωξης οποιουδήποτε για την τραγωδία και οι διαδικασίες θα κινηθούν εάν και εφόσον εντοπιστεί εν ζωή το πρόσωπο που υποδείχθηκε ως ο πλοηγός της βάρκας. Όλοι όσοι έδωσαν καταθέσεις, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσαν τη μαρτυρία του πατέρα του 6χρονου, που ανέφερε πως στις 28 Φεβρουαρίου το παιδί του απεβίωσε και πως το τύλιξαν με κουβέρτα και το έριξαν στη θάλασσα. Λίγο αργότερα, τρεις άνδρες από τη βάρκα, που ξεκίνησε με 35 επιβαίνοντες, έπεσαν στο νερό και μέσω αυτοσχέδιων μέσων επιχείρησαν να βγουν στη στεριά για να φέρουν βοήθεια. Παρά τις έρευνες του ΚΣΕΔ δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν.

Οι μετανάστες ανέφεραν ακόμη πως έδωσαν από $2.500-3.000 στους διακινητές προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο και πως ξεκίνησαν από ακτή στα σύνορα της Συρίας με του Λιβάνου, χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές σημείο. Είπαν ακόμη πως η βάρκα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, έμεινε ακυβέρνητη με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα και το νερό και πως για να επιβιώσουν έπιναν για θαλασσινό νερό.

Εν τω μεταξύ συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με υπερνατρίωση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας 36χρονος Σύρος. Υπενθυμίζεται πως η βάρκα με τους μετανάστες ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και εντοπίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 58 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου. Έπειτα από δραματική επιχείρηση του ΚΣΕΔ, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, διασώθηκαν 31 άτομα.