Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα εκδικάσει τις καταγγελίες που προέκυψαν από τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα εναντίον του ηγουμένου και ενός μοναχού της Μονής Οσίου Αββακούμ, αρχίζει τις εργασίες του μεθαύριο Τετάρτη στις 9 π.μ.

Η πρώτη συνεδρία αναμένεται να αναλωθεί κυρίως στα διαδικαστικά ζητήματα και να καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης του Δικαστηρίου.

Στόχος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είναι να συμπληρωθεί η όλη διαδικασία εντός δέκα ημερών, εκτός και αν προκύψουν και νέες μαρτυρίες πέραν αυτών που έχει ήδη υπόψη της η Ιερά Σύνοδος. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσο οι μαρτυρίες που θα δοθούν, παραπέμπουν σε άλλους μάρτυρες κατηγορίας ή υπεράσπισης.

Θεωρείται δεδομένο, πως από τον χώρο της Εκκλησίας θα κληθούν να καταθέσουν οι μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, κληρικοί από τη Μητρόπολη Ταμασού Ορεινής και λαϊκοί οι οποίοι σχετίζονται με το μοναστήρι ή την Μητρόπολη.

Στόχος της (κατά το δυνατόν) ολιγοήμερης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, είναι να περατωθούν τα πάντα πριν την Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα, ώστε να αποτραπεί ο περαιτέρω σκανδαλισμός κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

Όπως έγραψε ήδη το philenews, δύο από τους έξι Συνοδικούς οι οποίοι κανονικά συμμετείχαν στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπό εξέλιξη δικαστική διαδικασία εναντίον του ηγουμένου της Μονής Οσίου Αβακκούμ Νεκταρίου και δεύτερου μοναχού.

Οι δύο οι οποίοι εξαιρέθηκαν είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ο Μητροπολίτης Ταμασού εξαιρέθηκε επειδή ως οικείος επίσκοπος οδήγησε την υπόθεση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, οπόταν δεν μπορούσε να ήταν και κατήγορος και δικαστής των δύο.

Ο Μόρφου Νεόφυτος ζήτησε να εξαιρεθεί επειδή διατηρούσε σχέσεις με τη Μονή Οσίου Αββακούμ αλλά και με τους υπό κατηγορία μοναχούς.

Τον Μητροπολίτη Ταμασού αντικατέστησε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος.

Οι υπόλοιποι Συνοδικοί που συμμετέχουν στο Δικαστήριο είναι ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος (πρόεδρος του Δικαστηρίου) ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος.