Με την αξιολόγηση της μέχρι στιγμής μαρτυρίας και στη λήψη νέων καταθέσεων προχωρούν οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και τις καταγγελίες μεταξύ του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και μοναχών.

Λόγων των στοιχείων και εγγράφων που παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο μητροπολίτης, οι ανακριτές προχωρούν με τη μελέτη και διαχωρισμό τους ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, ποια και από ποιους. Όπως έχει γνωστοποιήσει η Αστυνομία, οι καταγγελίες του μητροπολίτη Ταμασού αφορούν αποκλειστικά οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Οι ανακριτές της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος κατέχουν στοιχεία για χρηματικά ποσά που εισπράττονταν από τη μονή, για φύλαξη πέραν των €800.000 σε μετρητά σε χρηματοκιβώτιο, άγνωστο κατά πόσον είχαν δηλωθεί, καθώς και άλλα που συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια στο μοναστήρι με αναρτήσεις στο διαδίκτυο για θαύματα, θαυματουργό μύρο κ.ά. Ειδικά για το θέμα του μύρου που ανάβλυζε από εικόνα, ο μητροπολίτης φέρεται να έδωσε στοιχεία και μαρτυρικό υλικό ότι αυτό το τοποθετούσαν οι μοναχοί και πως δεν οφειλόταν σε κάποιο θαύμα.

Οι ανακριτές στο επόμενο στάδιο αναμένεται ότι θα καλέσουν για κατάθεση πρόσωπα που κατονομάζει ο μητροπολίτης ότι ήταν παρόν την προηγούμενη Τρίτη 5 Μαρτίου στη Μητρόπολη όπου στην ουσία ξέσπασε το σκάνδαλο, ώστε να δώσουν τη δική τους μαρτυρία. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και εφόσον αυτό απαιτηθεί από το υλικό που θα συγκεντρωθεί και υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, να υπάρξουν και συλλήψεις προσώπων, νοουμένου ότι πρώτα θα σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες και θα προκύψει ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της υπόθεσης. Όπως μας αναφέρθηκε, αν διαφανεί μέσα από τα στοιχεία ότι υπήρξε συνωμοσία για καταδολίευση του κοινού ή για εξασφάλιση χρημάτων με δόλιο τρόπο, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την αξιολόγηση της μαρτυρίας και αν στοιχειοθετούνται αδικήματα.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», η ποινική πτυχή του σκανδάλου είναι εντελώς ανεξάρτητη από την εκκλησιαστική και η ποινική έρευνα δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δίκη που, αρχίζει σήμερα η εκκλησία.

Από την άλλη, η έρευνα που διενεργεί το ΤΑΕ Αρχηγείου μετά από καταγγελίες μοναχών κατά του μητροπολίτη Ησαΐα συνεχίζεται παράλληλα και οι παραπονούμενοι έχουν δώσει γραπτές καταθέσεις εστιάζοντας τις κατηγορίες τους στις απειλές που φέρονται να δέχονταν, την κατ’ ισχυρισμό απαγωγή τους την Τρίτη 5 Μαρτίου από το μοναστήρι και τη μεταφορά τους στην Μητρόπολη, τον φερόμενο εξαναγκασμό τους σε ομολογία κ.ά.

Οι μοναχοί ζήτησαν και εξασφάλισαν τη συγκατάθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να χρησιμοποιήσουν βίντεο και sms που κατέχουν και αφορούν την υπόθεση για την οποία καταγγέλλονται. Οι δικηγόροι των δύο μοναχών, Νικόλαος Κουλούρης και Ανδριάνα Κλαΐδη, που καταγγέλλονται από τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, ζήτησαν με επιστολή τους από την Επίτροπο Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, άδεια ώστε να χρησιμοποιήσουν βίντεο από το κλειστό κύκλωμα της Μονής και sms που έχουν στην κατοχή τους, προς απόδειξη των καταγγελιών εις βάρος του μητροπολίτη Ταμασού.

Το οπτικοακουστικό υλικό δείχνει κουκουλοφόρους να εισέρχονται στη Μονή κατόπιν εντολής του μητροπολίτη, όπως υποστηρίζουν, όπου στη συνέχεια τους απήγαγαν και τους κράτησαν παρά τη θέλησή τους στη Μητρόπολη, ενώ δέχθηκαν και απειλές. Τα μηνύματα στο κινητό φέρονται να αποστέλλονταν από τον μητροπολίτη προς τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και αφορούν και πάλι απειλές που δεχόταν. Το βίντεο και τα sms αναμένεται ότι θα κατατεθούν από τους δυο μοναχούς, τόσο στις αστυνομικές Αρχές όσο και όταν θα κληθούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου

Στο Συνοδικό υπό διαμαρτυρία

Υπό διαμαρτυρία θα εμφανιστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου οι δύο μοναχοί που κατηγορούνται από τον μητροπολίτη για εμπλοκή σε οικονομικές και σεξουαλικής φύσης υποθέσεις.

Οι δικηγόροι των δύο προτίθενται να αποστείλουν επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία θα χαρακτηρίζουν ως παράτυπη τη συγκρότηση του Συνοδικού Δικαστηρίου αφού βάσει του Καταστατικού, αυτό θα έπρεπε να ήταν πενταμελές. Επίσης διαμαρτύρονται πως ούτε κατηγορητήριο τους έχει αποσταλεί, ούτε τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον τους ούτε και χρόνος για να προετοιμάσουν την απολογίας τους. Όπως αναφέρουν, κλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ιερά Σύνοδο με sms στο κινητό τους, χωρίς να τους δοθεί χρόνος να προετοιμαστούν, γι’ αυτό και δεν εμφανίστηκαν.

Οι δύο επικεφαλής της Μονής που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν οικονομικά ζητήματα αλλά και επιλήψιμη συμπεριφορά σεξουαλικής υφής, αναμένεται ότι θα προσέλθουν όταν κληθούν από το Συνοδικό Δικαστήριο και θα καταθέσουν οπτικοακουστικό υλικό και γραπτά στοιχεία που θ’ αφορούν τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.