Αδυναμίες ως προς τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες των σχετικών Νόμων και Κανονισμών, καθώς και αδυναμίες στον έλεγχο των δαπανών και μη πλήρη συμμόρφωση με τις εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, διαπιστώνονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην έκθεση που αφορά τη διοίκηση του υπουργείου, τις Φυλακές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία (για την Αστυνομία είχε δημοσιευτεί ειδική έκθεση το 2023 με σωρεία παρατηρήσεων) τονίζεται ότι τα επιμέρους ευρήματα που προέκυψαν, αφορούσαν στην πλειονότητα τους σε ελλείψεις στην εφαρμογή των θεσπισμένων διαδικασιών. 

Για τον σκοπό αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται τη θέσπιση ενός αξιόπιστου συστήματος εσωτερικού ελέγχου, το οποίο θα διασφαλίζει την τήρηση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων και διαδικασιών, καθώς και την παρακολούθηση και υλοποίηση των συστάσεων της Υπηρεσίας, στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής, υπάρχουν ΜΚΟ που ενώ πήραν επιδότηση για κάποιο πρόγραμμα δεν έχουν καταθέσει δικαιολογητικά ή δεν ολοκλήρωσαν τις δράσεις τους.

Η Ελεγκτική προβαίνει σε σύσταση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων για είσπραξη των ποσών για τα οποία παρατηρείται μη συμμόρφωση από τις Οργανώσεις/άτομα. Επίσης, λόγω του ότι πολλά προγράμματα/δράσεις που εκκρεμούν αφορούν σε Οργανώσεις οι οποίες λαμβάνουν επίσης και ετήσια χορηγία από τον ΕΜΔΓ, να διερευνηθεί η πιθανότητα αποκοπής της προκαταβολής που δόθηκε, από την ετήσια χορηγία του επόμενου χρόνου. Όπως μας ανέφερε το ΥΔΔΤ στις 3.11.2023, από τα πιο πάνω παραμένει σε εκκρεμότητα η επιστροφή ποσού €3.700 που αφορά σε πρόγραμμα/δράση του 2017 και σε δύο του 2021. Περαιτέρω, μας πληροφόρησε ότι μελετά το ενδεχόμενο τροποποίησης του Σχεδίου Χορηγιών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι επιτηρητές κρατουμένων που αποφυλακίζονται επ’ αδεία, έχουν υπό την επιτήρησή τους μεγάλο αριθμό κρατουμένων, με αποτέλεσμα να εργάζονται για μεγάλο αριθμό ωρών τον μήνα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε περίπτωση επιτηρητή, του οποίου οι εργάσιμες ώρες ξεπερνούν τις 300 ώρες τον μήνα, αντί 192, δηλαδή έχει υπό την επιτήρησή του 15 κρατούμενους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους μη αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων του και μείωσης της ποιότητας της εργασίας του, νοουμένου ότι η επιτήρηση κρατουμένων επ’ αδεία είναι πολύ χρονοβόρα και απαιτητική.

Σύσταση: Για σκοπούς αποτελεσματικότερης άσκησης των καθηκόντων των επιτηρητών, να καθοριστεί μέγιστος αριθμός κρατουμένων που θα μπορεί να έχει ένας επιτηρητής υπό την επίβλεψή του.

Τμήμα Φυλακών 

” Έξακολουθούν να παρουσιάζονται διαφορές στα υπόλοιπα των ατομικών λογαριασμών κρατουμένων με το συνολικό υπόλοιπο του λογαριασμού καταθέσεων που τηρείται στο μηχανογραφημένο σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, τα λογιστικά λάθη στα υπόλοιπα των ατομικών λογαριασμών κρατουμένων παραμένουν απροσδιόριστα/αδιευκρίνιστα, γεγονός που θεωρούμε ανησυχητικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο παρελθόν εντοπίστηκαν περιστατικά καταχρήσεων στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η Υπηρεσία μας θεωρεί το θέμα ως υψηλού κινδύνου και κρίνει αναγκαίο όπως καταβληθούν προσπάθειες για άμεση επίλυσή του.

¨ Εξακολουθεί να εκκρεμεί η καταχώριση συνολικού ποσού €143.132, που αφορά σε συγκεκριμένη συναλλαγή, στο Μητρώο Δεσμεύσεων, κατά παράβαση των προνοιών σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου.

Έκτακτοι δεσμοφύλακες δεν έχουν επιτύχει στις εξετάσεις που προβλέπει το Σχέδιο Υπηρεσίας τους. Συστήσαμε όπως κατακρατείται η προσαύξηση τους μέχρι να επιτύχουν στις υπό αναφορά εξετάσεις, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς Κανονισμούς.