Απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης κινητών τηλεφώνων από μαθητές δημοτικών, επέκταση στη διάρκεια των ολοήμερων και θερινών προγραμμάτων, καθώς και αξιοποίηση των σχολικών συνοδών για τους μαθητές που λαμβάνουν στήριξη και στα πρωινά προγράμματα, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι κανονισμοί λειτουργίας των δημοτικών σχολείων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Οι εν λόγω κανονισμοί συζητούνται το τελευταίο διάστημα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με στόχο οι ουσιαστικές αυτές αλλαγές να εφαρμοστούν από την ερχόμενη σχολική χρόνια. Μάλιστα, το Υπουργείο φαίνεται ότι αφουγκράστηκε εισηγήσεις που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για το εν λόγω ζήτημα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη τα ολοήμερα προγράμματα να αρχίζουν παράλληλα με τα μαθήματα της πρωινής φοίτησης (δηλαδή να λειτουργούν κατά τουλάχιστον ένα μήνα περισσότερο) και τα θερινά προγράμματα να αρχίζουν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους «Περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2024», στο ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο η φοίτηση όλων των μαθητών είναι υποχρεωτική. «Τα μαθήματα αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (σ.σ. αντί Οκτώβριο) και τελειώνουν την Τετάρτη που προηγείται της προτελευταίας Παρασκευής του Ιουνίου (σ.σ. αντί Μάιο), συμπεριλαμβανομένων».

Το ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο λειτουργεί με ενιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, με ενιαία διεύθυνση και προσωπικό αλλά και με αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Όπου εφαρμόζεται το προαιρετικό ολοήμερο δημοτικό σχολείο, σχολείο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και νηπιαγωγείο, η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου στον θεσμό είναι προαιρετική. Όμως, αν αποφασίσουν να συμμετέχουν στον θεσμό τότε η φοίτησή τους στην απογευματινή ζώνη του σχολείου μετατρέπεται σε υποχρεωτική.

Η φοίτηση των μαθητών στην απογευματινή ζώνη των προαιρετικών ολοήμερων αρχίζει την τέταρτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (λίγο αργότερα από τα ενιαία ολοήμερα) και λήγει την Τετάρτη που προηγείται της προτελευταίας Παρασκευής του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων.

Τόσο στα ενιαία ολοήμερα όσο και στα προαιρετικά ολοήμερα προγράμματα, οι μαθητές οι οποίοι εξυπηρετούνται από σχολικό βοηθό/συνοδό, μετά από έγκριση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά την πρωινή φοίτηση, συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από σχολικό βοηθό/συνοδό και κατά την απογευματινή φοίτηση, εάν επιλέξουν να φοιτήσουν σε προαιρετικό ολοήμερο σχολείο.

Όσον αφορά στο θερινό σχολείο, αρχίζει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου και τελειώνει την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου. Οι μαθητές οι οποίοι εξυπηρετούνται από σχολικό βοηθό/συνοδό, μετά από έγκριση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά την περίοδο λειτουργίας των σχολείων, συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από σχολικό βοηθό/συνοδό και κατά τη φοίτησή του στο θερινό, εάν επιλέξουν να φοιτήσουν σε θερινό σχολείο.