Ποινή φυλάκισης 18 μηνών για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε 28χρονο κατηγορούμενο, στην υπόθεση του θανατηφόρου με θύμα τον γνωστό αθλητή και ποδηλάτη, Νεκτάριο Πεττεμερίδη, η εκδίκαση της οποίας κράτησε δύο χρόνια.

Ο κατηγορούμενος οδηγός στις 8 Φεβρουαρίου 2024 κρίθηκε ένοχος, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στη μια και μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε. Στην υπόθεση υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αφού όπως σημειώνεται στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Λευκωσίας, αν και μέχρι τις 15.04.2022 η υπόθεση προγραμματιζόταν για ακρόαση, εντούτοις, ο κατηγορούμενος άλλαξε απάντηση από μη παραδοχή σε παραδοχή.

Εν τέλει, στις 24.06.2022 άλλαξε στάση και καταχωρήθηκε μη παραδοχή στην κατηγορία, λόγω διαφωνίας της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης, ως προς το όριο ταχύτητας του συγκεκριμένου οδικού δικτύου αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινούντο οι ποδηλάτες εντός του δρόμου. Το Δικαστήριο στις 12 Μαρτίου 2024 επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν 13 μάρτυρες περιλαμβανομένου και του κατηγορούμενου. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, λήφθηκε υπόψη η σοβαρότητα του αδικήματος που αντιμετώπιζε ο 28χρονος κατηγορούμενος όπως επίσης και η οδική συμπεριφορά του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Νεκτάριου Πεττεμερίδη, ενώ στο επίδικο δυστύχημα είχαν τραυματιστεί ακόμα δύο ποδηλατιστές. Ο κατηγορούμενος οδηγός κατά τον ουσιώδη χρόνο κινείτο με ταχύτητα 75 – 80 χλμ, ενώ το όριο στο συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου ήταν 50 χλμ.

Εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα και χτύπησε 3 ποδηλάτες

Ο κατηγορούμενος κινείτο από Άγιο Σωζόμενο προς Ποταμιά. Ο δρόμος Αγίου Σωζόμενου – Ποταμιάς στο επίδικο σημείο ήταν διπλής κατεύθυνσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κάθε κατεύθυνση. Οι δύο κατευθύνσεις στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου όπου επισυνέβη το δυστύχημα δεν διαχωρίζονταν με συνεχόμενη ή διακεκομμένη άσπρη γραμμή.

Στις 2 δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν χωμάτινα παγκέτα και ο δρόμος οριοθετείτο με συνεχόμενη άσπρη γραμμή. Στο σημείο του δυστυχήματος, ως η πορεία του κατηγορούμενου, ο δρόμος σχημάτιζε κλειστή αριστερή στροφή, με ελαφριά κατωφέρεια. Το εν λόγω σημείο του δρόμου, βρισκόταν εντός κατοικημένης περιοχής, με όριο ταχύτητας 50 χλμ. Το όχημα του κατηγορούμενου, αφού διήλθε αριστερόστροφης καμπής του δρόμου, παρεξέκλινε της πορείας του, κινήθηκε δεξιότερα και αφού εισήλθε εντός της εξ αντιθέτου λωρίδας κυκλοφορίας, χτύπησε 3 ποδηλατιστές, μεταξύ αυτών και το θύμα. Το όχημα του κατηγορούμενου ακινητοποιήθηκε εντός της λωρίδας κυκλοφορίας των ποδηλατιστών.

Από το δυστύχημα, ο ποδηλάτης Νεκτάριος Πεττεμερίδης απεβίωσε στις 16/02/2018. Ο θάνατος του επήλθε εξαιτίας εγκεφαλικής ισχαιμίας – νέκρωσης, λόγω τραυματικού διαχωρισμού δεξιάς καρωτίδας και θρόμβωση μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας δεξιά, συνεπεία οδικού τροχαίου δυστυχήματος. Το θύμα ήταν ηλικίας 31 ετών και κατά τον επίδικο χρόνο διατηρούσε δεσμό, με σκοπό να παντρευτεί το καλοκαίρι του εν λόγω έτους, ενώ η σύντροφος του ήταν ήδη έγκυος, παιδί το οποίο γεννήθηκε στις 15.07.2018. Ο Πεττεμερίδης ήταν ενεργός ποδηλατιστής σε διάφορες ποδηλατικές ομάδες από την ηλικία των 12 ετών.

Την υπόθεση χειρίστηκε εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, η δημόσια κατήγορος, Χριστίνα Θεμιστοκλέους.