Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργατικών Ατυχημάτων και Νόσων, που τιμάται στις 28 Απριλίου, η ΠΕΟ με σημερινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε, ούτε να περιορίσουμε τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας».

«Παρά τις εξαγγελίες και τους στόχους που τίθενται  για μείωση των εργατικών ατυχημάτων», αναφέρει η ΠΕΟ, οι αριθμοί μάς φέρνουν μπροστά στην πικρή πραγματικότητα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο του 21ου αιώνα τραυματίζονται στον χώρο εργασίας τους και, το πιο τραγικό, γύρω στους 12 εργαζόμενους  χάνουν την ζωή τους για το μεροκάματο».

Η ΠΕΟ τονίζει ότι η προώθηση πολιτικών ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

Προσθέτει ότι «δεν είναι αρκετό και ούτε αποτελεί κάλυψη έναντι της ευθύνης των εργοδοτών να διασφαλίζουν ότι οι εργοδοτούμενοι τους εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, τα ευχολόγια που διατυπώνουν μετά από ένα εργατικό ατύχημα. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε μέτρα και μέσα ασφάλειας; Αναλαμβάνουν την υποχρέωσή τους για εκτίμηση κινδύνου, για ασφαλή μηχανήματα, για ουσιαστική λειτουργία και ρόλο στις επιτροπές ασφάλειας και υγείας;».

Επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι «εισηγήσεις που καταθέσαμε, όπως γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να καταρτίζουν τους νεοεισερχομένους εργαζόμενους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να υπάρχει σε τακτή βάση υποχρεωτική κατάρτιση για εργαζόμενους σε τομείς που είναι επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα, εισαγωγή του Safe-Pass στον κλάδο των κατασκευών, δυστυχώς δεν προχωρούν».

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, αντίθετα να είναι διεκδικητικοί και μαχητικοί για το αναφαίρετο τους  δικαίωμα να επιστέφουν από την εργασία τους Υγιείς και Αρτιμελείς».