3ο κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της CYMAR για τον Αντέννα, στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, εμφανίζεται το ΕΛΑΜ, με ποσοστό 10%. Προηγείται ο ΔΗΣΥ με 19% και 2ο είναι το ΑΚΕΛ με 16%.

 Η ακροδεξιά καλπάζει, όχι μόνο στη μικρή Κύπρο. Δεν ξέρω αν και πόσο φιλοευρωπαϊκό είναι το ΕΛΑΜ, αλλά φαίνεται πως μία μερίδα Ευρωπαίων ψηφοφόρων φαίνεται να κινούνται προς μίαν Ευρώπη κατά πως την οραματίζονται ο Σαλβίνι, η Λεπέν και ο Όρμπαν…

€2.000. 000 και πλέον, αξιώνει ο Νίκος Αναστασιάδης ως «παραδειγματικές αποζημιώσεις» για δυσφήμιση, από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα ερευνητικών βιβλίων, Μακάριο Δρουσιώτη, για όσα γράφει στα ευπώλητα βιβλία του «Κράτος «Μαφία» και «Η Συμμορία».

 Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει «κακόβουλα, ψευδή και δυσφημιστικά» όσα αναφέροντα στα δύο αυτά βιβλία του κ. Δρουσιώτη. Που υπήρξε στενός συνεργάτης του κατά την πρώτη προεδρική του θητεία και, όπως επισημαίνει στα συγγράμματά του, εκτός από ιδία γνώση πολλών πραγμάτων στα οποία αναφέρεται, παραθέτει, λέει, «στοιχεία και αποδείξεις».

€4,6 εκατ. φέρεται να «τσέπωσε» το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, εισπράττοντας ενοίκια από παράνομα κέντρα, τα οποία κτίστηκαν σε κρατική γη στη ζώνη προστασίας της παραλίας, διαβάζω στον χθεσινό «Φ».

Σιγά την είδηση, αγαπημένοι μου συνάδελφοι!…

1.552 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν καταγγελθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος 2024. [Την 5ετία 2018-2022 είχαν καταγγελθεί 1.910 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (όχι σεξουαλικής) σε βάρος παιδιών].

Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε επίσημα ποιες και πόσες από αυτές τις καταγγελίες διερευνήθηκαν, έφτασαν σε δίκη, τιμωρήθηκαν και με ποιες ποινές.

9% αύξηση παρουσίασαν, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή Κύπρου, τα ταξίδια των Κυπρίων προς την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι κινούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως επισημαίνουν οι μεγαλύτεροι Tour Operators (TO’s στην τουριστική … διάλεκτο!) της κυπριακής αγοράς.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προορισμό την Αθήνα, ακόμα και τα καλοκαίρια που θα δραπετεύσουν για λίγες μέρες, κατά μέσο όρο μία εβδομάδα για τα νησιά ή άλλους τουριστικούς προορισμούς.

70% των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός συλλογικών συμβάσεων. Έτσι φέτος, 2024, αυξήσεις αποδοχών θα λάβουν 740.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι, επί συνόλου 2.400.000. Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο μισθός αυτών των συμβάσεων είναι υψηλότερος των συλλογικών, αλλά το πλεόνασμα αυτό δαπανάται από τον υπάλληλο για κοινωνικές του ασφαλίσεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

74 χρόνια είχε να δει το Ντουμπάι τέτοιον κατακλυσμό, όπως αυτόν της περασμένης Τρίτης, κατά τον οποίο σε λιγότερες από 24 ώρες έπεσε βροχή ύψους 10 ιντσών!

 Από την ορμή των υδάτων πλημμύρισαν όλοι οι δρόμοι, και ξεριζώθηκαν αμέτρητα φοινικόδεντρα. Από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, το Ντουμπάι ακύρωσε όλες τις πτήσεις για πάνω από ένα 24ωρο, έκλεισε σχολεία και έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους.

90% των μικροηλεκτρονικών της συσκευών και εξαρτημάτων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών εισήγαγε πέρυσι η Ρωσία από την Κίνα, όπως δήλωσε προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «η Κίνα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο που κήρυξε κατά της Ουκρανίας, εάν θέλει να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με τη Δύση».

 «Δεν μπορεί να το έχει δίπορτο», συμπλήρωσε ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας στους δυτικούς συμμάχους ότι «κατά το παρελθόν, κάναμε το λάθος να εξαρτόμαστε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος τώρα με την Κίνα, εξαρτώμενοι από το χρήμα της, τις πρώτες ύλες, και τις τεχνολογίες της».

(*) Κάθε Σάββατο, η Στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία μας με την ματιά των αριθμών…