Στην παρουσία της πρώτης κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, διεξάγεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Προσκλήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση Νόμου του βουλευτή Νίκου Γεωργίου ΠΟΥ προσυπογράφεται από το συνάδελφό του Κυριάκο Χατζηγιάννη, με απώτερο στόχο ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης να τηρεί και να δημοσιεύει μητρώο με τις εισφορές που γίνονται προς αυτόν.

Βάσει της σχετικής έκθεσης με την οποία ο Νίκος Γεωργίου αιτιολογεί την πρόταση, σκοπός είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε σχέση με τους πόρους του ειδικού Ταμείου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στα αρχικά στάδια της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, για πρώτη φορά σύζυγος Προέδρου της Δημοκρατίας παρευρίσκεται στη Βουλή, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση που της έγινε. Για την ώρα καταγράφεται θετικό κλίμα για την πρόταση Νόμου, με βάση τα όσα αναφέρονται στις πρωτολογίες των βουλευτών-μελών της επιτροπής.

Ο Φορέας εγκαθιδρύθηκε με σχετική νομοθεσία του 2014 και λειτουργεί ως ειδικό ταμείο. Αποσκοπεί, σύμφωνα με τον Νόμο, «στην παροχή κατά το δυνατό οικονομικής στήριξης σε φυσικό πρόσωπο, το οποίο η Επιτροπή κρίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου είναι πρόσωπο που δυσπραγεί».

Τα οικονομικά του εν λόγω Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης τυγχάνουν διαχείρισης από επιτροπή διαχείρισης, της οποίας προεδρεύει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «ο/η σύζυγος του/της εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας». Στην προκειμένη, δηλαδή, ο λόγος για την κ. Φιλίππα Καρσερά.

Με βάση τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας δεν υπάρχει υποχρέωση προκειμένου να δίδονται στοιχεία για όσους εισφέρουν χρήματα στον Φορέα. Σε πρόσφατή της συνέντευξη στον «Φ» η πρώτη κυρία είχε αναφέρει ότι έχουν συγκεντρωθεί 2 εκατ. ευρώ από δωρεές.