Όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου συμμετέχει στη Θρονική Επιτροπή της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, και κατέχει ρόλο συμβούλου του οικείου Μητροπολίτη.

Το γεγονός αυτό παίρνει διαστάσεις σε σχέση με την πρόσφατη υπόθεση της παράνομης ανέγερσης μονής στην προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Οι επικεφαλής των τοπικών Αρχών που είναι ταυτόχρονα οικοδομικές αρχές με βάση τον περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμο, συμμετέχουν στη Θρονική Επιτροπή της τοπικής Μητρόπολης και γεννάται θέμα ασυμβίβαστου.

Το πρόβλημα καλείται να απαντήσει πρωτίστως ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, ο οποίος στην περίπτωση της παράνομης ανέγερσης μονής στην προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο, κατά παράβαση της ισχύουσας περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας δεν φαίνεται να έχει προβεί στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου καθορίζει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για δύο ολόκληρες εβδομάδες και ενώ όλες οι αρμόδιες Αρχές (Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες) έχουν προβεί στη λήψη δραστικών μέτρων για άμεσο τερματισμό των κατασκευαστικών εργασιών και υποβολή των αναγκαίων σχεδίων κατεδάφισης και αποκατάστασης, η καθύλην αρμόδια τοπική Αρχή με βάση τον περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμο δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κλήθηκε κατ’ επανάληψη από αρκετούς δημοσιογράφους και αρκετά μέσα να τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά αυτός αρνήθηκε να το πράξει.

Πιο κάτω παρατίθενται τα ονόματα όλων των λαϊκών μελών της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου όπως αυτά εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Λαϊκά μέλη: Γιάννης Καρούσος, Δρ Σίμος Ιωάννου, Θεόδωρος Πυρίλλης, Γιώργος Τάκκας, Άντρος Καραγιάννης, Χρίστος Ζαννέττου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, Θεόδωρος Τάκκας, Μιχάλης Τζιώρτας, Δημήτριος Σκάρος, Αδάμος Χατζηχριστοδούλου, Γεώργιος Κάρουλλας,  Βασίλειος Νικολαϊδης και Παναγιώτης Κωνσταντίνου.