Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτου, κρύβεται για να αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν προς άρση της παρανομίας, λόγω της ανέγερσης μονής στην προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο, κατά παράβαση της ισχύουσας περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας. Ευθύνες στον δήμαρχο Αγίας Νάπας επιρρίπτει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, για την παράνομη ανέγερση μονής σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Σε χθεσινή παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η νομοθεσία εξαναγκάζει τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών σε χρονοβόρες διαδικασίες μέσω της δικαστικής οδού για άρση της παρανομίας ενώ, αντίθετα, ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος επιτρέπει άμεση κατεδάφιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι την Τετάρτη ήρθε σε επαφή με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μέσω του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννη Χαριλάου. Ο Μητροπολίτης φέρεται να υποσχέθηκε κατεδάφιση, αλλά και αποκατάσταση του χώρου, εάν δεν τελεσφορήσει η ιεραρχική προσφυγή.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας δεν έχει προβεί στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου καθορίζει η νομοθεσία κατά της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία ανεγείρει παράνομα μονή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κάβο Γκρέκο.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες και ενώ όλες οι αρμόδιες Αρχές (Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες) έχουν προβεί στη λήψη δραστικών μέτρων για άμεσο τερματισμό των κατασκευαστικών εργασιών και υποβολή των αναγκαίων σχεδίων κατεδάφισης και αποκατάστασης, η καθ’ ύλην αρμόδια τοπική Αρχή, με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κλήθηκε κατ’ επανάληψη από αρκετούς δημοσιογράφους και αρκετά ΜΜΕ να τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά αρνήθηκε να το πράξει.

Περαιτέρω, όπως προκύπτει όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου, συμμετέχει στη Θρονική Επιτροπή της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και κατέχει ρόλο συμβούλου του οικείου Μητροπολίτη. Οι επικεφαλείς των τοπικών Αρχών, καθ’ ύλην αρμόδιων σε περιπτώσεις παράνομης ανέγερσης οικοδομών, με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, συμμετέχουν στη Θρονική Επιτροπή της τοπικής μητρόπολης. Ως εκ τούτου, προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου.

Πιο κάτω παρατίθενται τα ονόματα όλων των λαϊκών μελών της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου όπως αυτά εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Λαϊκά μέλη: Γιάννης Καρούσος, Δρ Σίμος Ιωάννου, Θεόδωρος Πυρίλλης, Γιώργος Τάκκας, Άντρος Καραγιάννης, Χρίστος Ζαννέττου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, Θεόδωρος Τάκκας, Μιχάλης Τζιώρτας, Δημήτριος Σκάρος, Αδάμος Χατζηχριστοδούλου, Γεώργιος Κάρουλλας,  Βασίλειος Νικολαϊδης και Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε ότι αφορά τη διενέργεια εράνου και πώληση λαχνών, από την Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας, η οποία υπάγεται στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, αντίστοιχα, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση της Μονής Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης, το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, με ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, προς την οικεία μητρόπολη, λήφθηκαν  διαβεβαιώσεις ότι έχει αποσυρθεί ο εν λόγω λαχνός. Περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και σε άλλες ενέργειες, περιλαμβανομένης της αποστολής σχετικής επιστολής στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας εξέδωσε λαχνούς με δώρα, μεταξύ άλλων και το χρυσό μενταγιόν Αγίου Χριστοφόρου, με κλήρωση την Τρίτη του Πάσχα, ενώ στον ίδιο λαχνό περιλαμβάνεται και έρανος με εισφορές σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς για συλλογή χρημάτων.