Τελεσίγραφο στη μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για άρση όλων των παράνομων επεμβάσεων και κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες αφορούν ανέγερση μονής στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Γκρέκο, επέδωσε το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Περαιτέρω, το Τμήμα Περιβάλλοντος με χθεσινή επιστολή του προς τον μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο απαιτεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη την υποβολή σχεδίου κατεδάφισης και αποκατάστασης προς αξιολόγηση.

Με την ειδοποίηση επιβολής, ημερ.28/3/2024, η Πολεοδομική Αρχή (Επαρχιακή Λειτουργός Αμμοχώστου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως) έχει διαπιστώσει, μετά και από σχετική ενημέρωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ότι σε τεμάχιο εκκλησιαστικής γης εκτελούνται παράνομες επεμβάσεις και κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες σχετίζονται με την αίτηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας, η οποία υποβλήθηκε στις 20/3/2024 και αφορά την ανέγερση μοναστηριού Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης.

Η εν λόγω αίτηση υποβλήθηκε στις 20/3/2024, τρεις ημέρες μετά την υποβολή σχετικής καταγγελίας, συνοδευόμενη από περιβαλλοντική μελέτη. Η προτεινόμενη ανάπτυξη χωροθετείται σε τεμάχιο που εμπίπτει εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο. Το εν λόγω τεμάχιο βρίσκεται επίσης περίκλειστο εντός του Κρατικού Δάσους Αγίας Νάπας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο.

Επιπρόσθετα, με βάση το Ιδεόγραμμα Ανάπτυξης της ισχύουσας Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2015 και εγκρίθηκε το 2017, χωροθετείται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Δασική Έκταση, ενώ παράλληλα η καθορισμένη χρήση γης αφορά Ακτή και Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΦ), ενώ η περιοχή εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας (Δα1).

Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις και επειδή η ανάπτυξη εκτελείται χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας και επειδή η Πολεοδομική Αρχή θεωρεί σκόπιμο προς το συμφέρον της πρέπουσας πολεοδομικής ρύθμισης της περιοχής όπως τερματιστούν άμεσα οι εργασίες και αρθούν όλες οι παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές σε διάστημα 15 ημερών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, σε περίπτωση που δεν αρθούν όλες οι παρανομίες εντός του χρονικού περιθωρίου που τίθεται, η Πολεοδομική Αρχή θα προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία παρέχεται η δυνατότητα στη μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να υποβάλει ιεραρχική προσφυγή στον υπουργό Εσωτερικών κατά της ειδοποίησης επιβολής. Τονίζεται, ωστόσο, ότι ακόμα και αν υποβληθεί ιεραρχική προσφυγή, παραμένει σε ισχύ το μέρος της ειδοποίησης που αφορά την απαίτηση για τερματισμό οποιωνδήποτε οικοδομικών ή άλλων εργασιών.

Επομένως, μετά την εξέλιξη αυτή, η περιβαλλοντική μελέτη που συνοδεύει την αίτηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση δεν μπορεί ούτε να προωθηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά ούτε και να εξεταστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές (Ad-hoc Επιτροπή για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από Έργα).

Η Περιβαλλοντική Αρχή στην επιστολή ημερ. 29/3/2024 προς τον μητροπολίτη Κωνσταντίας με θέμα την άρση παράνομων επεμβάσεων και κατασκευών αυθαίρετων επεμβάσεων εντός περιοχής Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» τον ενημερώνει ότι «σε συνέχεια της σχετικής ειδοποίησης επιβολής δυνάμει του άρθρου 46 που σας αποστάλθηκε στις 28/03/2024 από το επαρχιακό γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και συγκεκριμένα ενόψει της παραγράφου 2(β), απαιτείται άμεση υποβολή σχεδίου κατεδάφισης και σχεδίου αποκατάστασης στο Τμήμα Περιβάλλοντος προς αξιολόγηση πριν τις οποιεσδήποτε ενέργειες σας. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του σχεδίου κατεδάφισης είναι η Τετάρτη 3/4/2024, ενώ το σχέδιο αποκατάστασης δύναται να υποβληθεί στη συνέχεια, σε εύλογο χρονικό διάστημα».