Στη δέσμευση των €807.000 που εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο στη Μονή Αββακούμ, αναμένεται να προχωρήσει η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών της για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το θέμα τέθηκε προχθές στη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τους ανακριτές της υπόθεσης και τους δύο ποινικούς ανακριτές. Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι εφόσον το τεράστιο αυτό ποσό βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας και εφόσον εξετάζονται σοβαρά αδικήματα που απορρέουν από την κατοχή του, είναι φυσικό να δεσμευτεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητηθεί από την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) μετά από συνεννόηση με τους ανακριτές της Αστυνομίας, διάταγμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με το οποίο σε πρώτο στάδιο θα δεσμεύονται οι €807.000.

Η δέσμευση του ποσού γίνεται ώστε να μην μπορεί να αποξενωθεί και στην περίπτωση ύπαρξης καταδίκης, τότε σύμφωνα και με τη διαδικασία, να ζητηθεί η δήμευσή του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορεί να ζητηθεί η επανάκτησή του από τη Μονή.

Το θέμα της ύπαρξης τόσο μεγάλου χρηματικού ποσού εντός της Μονής, διερευνάται πλέον ξεχωριστά από τα άλλα παρεμφερή ζητήματα που έχουν προκύψει μέσα από μαρτυρίες ή καταγγελίες και αναμένεται ότι θα δρομολογηθούν κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Το κλιμάκιο που συστάθηκε για να εξετάσει τις καταγγελίες του μητροπολίτη Ησαΐα αναφορικά με τα χρήματα αυτά, τον τρόπο δηλαδή απόκτησης, της συσσώρευσής του χωρίς να δηλωθεί και χωρίς να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που ένα μέρος ή ολόκληρο συγκεντρώθηκε, έχει εξασφαλίσει αρκετά στοιχεία και αναμένονται κινήσεις εντός των προσεχών ημερών.

Οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς ανακριτών είναι πολλές σε πολλά επίπεδα ώστε να φανεί τι γινόταν στη μονή, τα θαύματα που διαφημίζονταν μέσα από βίντεο που αναρτιούνταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους εράνους που διεξάγονταν και πολλά άλλα.

Κατά τις πληροφορίες μας, αυτό που φαίνεται να έχει αποφασιστεί είναι πως οι ανακριτές δεν θα περιμένουν να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους για όλα αυτά τα ζητήματα, πριν ζητήσουν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά μόλις συμπληρώνουν μια–μια τις υποθέσεις, να τις θέτουν ενώπιον νομικών λειτουργών για μελέτη.

Είναι γι’ αυτό που γίνεται αγώνας δρόμου να συμπληρωθούν οι εξετάσεις γύρω από τα χρήματα που υπήρχαν στη μονή και παρέδωσε στους ανακριτές ο μητροπολίτης Ταμασού, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν αδικήματα και ποια.

Όπως γράψαμε, μεταξύ άλλων εξετάζεται κατά πόσον έχουν διαπραχθεί αδικήματα που αφορούν σε νομιμοποίηση εσόδων (δηλαδή ξέπλυμα χρήματος) σε συνωμοσία και απόσπαση χρημάτων.

Η επόμενη εβδομάδα προδιαγράφει ούτως ή άλλων εξελίξεις, καθ’ ότι δυο υποθέσεις που εξετάστηκαν συμπληρώνονται και θα διαβιβαστούν στην Γενική Εισαγγελία για οδηγίες. Αυτές αφορούν τον ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό με ζώνη και την καταγγελία πολίτη για σεξουαλική παρενόχλησή του ενόσω αυτός απασχολείτο στη μονή.