Σε απελπισία για διακρίσεις και αδικίες που συμβαίνουν σε βάρος τους, βρίσκονται υπάλληλοι του δημοσίου που υπάγονται σε χαμηλές κλίμακες, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφεραν στον «Φ» εκπρόσωποι του Κλαδικού Συμβουλίου Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού Ισότητα, η πρόσφατη συμφωνία που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και ενσωμάτωσε στον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων αφήνει εκτός τους πλέον ευάλωτους, δηλαδή εκείνους στις κλίμακες Α1, Α2 και Α5.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν, αδικούνται σε σχέση με τους νεοεισερχόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίοι θα χρειαστούν 16 χρόνια για να φτάσουν στην κλίμακα Α7, τη στιγμή που οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι χρειάζονται 18, χωρίς, παράλληλα, να τους αναγνωρίζονται τα έτη που εργάστηκαν στην κλίμακα Α1, στην οποία και εγκλωβίστηκαν για χρόνια λόγω της τότε νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Κλαδικού Συμβουλίου, Λίνα Ανδρέου, ανέφερε ότι έγιναν κάποιες προσλήψεις έκτατων υπαλλήλων το 1997 στις κλίμακες Α2, Α5 και Α7. «Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2003, όταν αποφασίστηκε όπως μειώσουν την κλίμακα των εκτάκτων, κατεβάζοντας τους στις κλίμακες Α1, Α2 και Α5».

Ωστόσο, σημειώνει το μέλος του Συμβουλίου, Μαρίνα Μυλωνά, έγιναν κάποια μαγειρέματα το 2003 με αποτέλεσμα «91 υπάλληλοι για τους οποίους διαθέτουμε στοιχεία», αδικαιολόγητα, όπως είπε, εφόσον δεν υπήρχε διοικητική πράξη, να μην επηρεαστούν και να διατηρήσουν με σκιώδης τρόπους την κλίμακα τους. «Επί παραδείγματι υπάρχει περίπτωση που διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2003 στην Α1 και τον Οκτώβριο του 2004 ανέβηκε στην Α2, χωρίς να υπάρχουν προκηρύξεις».
Μετά από 17 χρόνια εξηγούν, τελικά το 2020 άλλαξε ξανά η νομοθεσία και απεγκλωβίστηκαν από τις κλίμακές Α1, Α2 και Α5 για να ανέλθουν ξανά στις Α2, Α5 και Α7.

Σήμερα, μια νέα νομοθεσία, όπως υπογραμμίζουν η κ. Ανδρέου και η κ. Μυλωνά, τους στοχοποιεί. Αυτή αφόρα συμφωνία που εγκρίθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει της οποίας οι νεοεισερχόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία μετά από 16 χρόνια θα ανέρχονται στην κλίμακα Α7. «Όμως για εμάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για εμάς χρειάζονται 18 (αντί 16) χρόνια στην κλίμακα Α2 για να ανέλθουμε στην Α7. Δηλαδή, δεν μας υπολογίζουν όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετήσαμε στην κλίμακα Α1», σημείωσε η κ. Ανδρέου και διερωτήθηκε με ποια λογική ο νεοεισερχόμενος προσπερνά μισθολογικά κάποιον που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία.

«Έχω 23 χρόνια υπηρεσίας, όμως μου αναγνωρίζουν μόνο τα έξι. Τα υπόλοιπα 17, που ήμουν στην Α1, δεν υπολογίζονται ως υπηρεσία. Έπρεπε ήδη να είμαι στην Α7», υπογράμμισε η κ. Μυλωνά. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση της κ. Ανδρέου, στην οποία δεν υπολογίζονται 13 χρόνια υπηρεσίας.

Κλειστή πόρτα στο ΥΠΟΙΚ

Καταδίκασαν, παράλληλα, τη στάση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μέσω τρίτου προσώπου τους ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί να έχει επικοινωνία μαζί τους.
«Καλέσαμε επανειλημμένως στο γραφείο του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών για να μιλήσουμε με τη βοηθό του. Μας απάντησαν όλες τις φορές ότι δεν μπορούσε να μας μιλήσει. Εξέφρασα παράπονο, ότι μας δίδεται η εντύπωση ότι δεν θέλουν να μας μιλήσουν και ότι μας αποφεύγουν. Το αρνήθηκαν σε έντονο ύφος».

Στη συνέχεια, είπε η κ. Ανδρέου, έστειλε email στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών και στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο. «Τους ανέφερα ότι σε συνέχεια συνάντησης μας στο Προεδρικό επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο όπως μας είχαν παραπέμψει. Στην προσπάθεια, όμως, να το διευθετήσω, έπεσα θύμα απρεπούς συμπεριφοράς από τη γραμματέα σας».

Η απάντηση που έλαβαν από τον γενικό διευθυντή, είναι ότι έχει λάβει «ενημέρωση για τον τόνο και το ύφος μας στον τηλεφώνημα και ότι οι ισχυρισμοί μας απέχουν από την πραγματικότητα». Μετά από αυτό έστειλαν ξανά επιστολή μέσω δικηγόρου στο Υπουργείο, στην οποία δεν έλαβαν ακόμη απάντηση.

Πάντως, σημείωσαν, έχουν αποστείλει επιστολές μεταξύ άλλων στην Επίτροπο Διοικήσεως και τη διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Παράλληλα, 200 επηρεαζόμενοι, προχώρησαν σε ομαδική προσφυγή.