«Έχω δύο γιους, 15 και 13 ετών. Εδώ και πέντε χρόνια δεν τους έχω δει», ανέφερε με απελπισία πατέρας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Με αφορμή την εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά θύματα της γονικής αποξένωσης, υπογραμμίστηκαν κενά στη νομοθεσία, απουσία δομών, πρωτοκόλλων αλλά και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Υπογραμμίστηκε, δε, σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αφού μόλις οκτώ λειτουργοί καλούνται να διαχειριστούν τα ολοένα και αυξανόμενα διαζύγια. Η Επιτροπή θα συνέλθει και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα κληθεί να παραστεί η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

«Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχω δει τους γιους μου», ανέφερε πατέρας σημειώνοντας ότι σήμερα είναι 15 και 13 ετών, ένας εκ των οποίων με αυτισμό.  «Το παιδί έφυγε από τη μητέρα και ήρθε και με βρήκε για να μου πει ότι δεν αντέχει άλλο και ότι θέλει να μείνει μαζί μου». Απευθύνθηκε στην Αστυνομία με το παιδί, όμως, το απομάκρυναν και πάλι με τη βία. «Είναι 1,75 ύψος και μόλις 45 κιλά», κατήγγειλε και ανέφερε ότι τα παιδιά δεν περνάνε καλά και ότι η μητέρα τα παραμελεί. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η μητέρα για να τον απομακρύνει εντελώς τον κατήγγειλε δύο φορές για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ο ίδιος απευθύνθηκε και στην Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία με τη σειρά της έστειλε επιστολή προς την Αστυνομία. Δεν απαντήθηκε ποτέ, ανέφερε ο πατέρας. Την εν λόγω επιστολή θα προωθήσει στον Αρχηγό της Αστυνομίας η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από παρέμβαση της κ. Χαραλαμπίδου.

«Είμαι πατέρας ενός κοριτσιού 9 ετών, έκανα τρεις μήνες να το δω. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι το παιδί με φοβάται», ανέφερε άλλος παραπονούμενος. Βάσει δικαστικής απόφασης, είπε ακόμη, δικαιούταν να βλέπει το παιδί το απόγευμα ώστε να μελετούν μαζί. Σήμερα, είπε, υπάρχουν 46 παρακοές διατάγματος. Είπε, ακόμη ότι η μητέρα του έχει φραγή στις τηλεφωνικές του κλήσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να μιλήσει στην κόρη του. «Σταμάτησε το παιδί και από το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί και από το υπουργείο Παιδείας πέρα από τον ίδιο», είπε ο πατέρας.

Σε άλλη περίπτωση, πατέρας ανέφερε ότι έχει τρία παιδιά. Τα δύο μεγάλα, που είναι ενήλικα σήμερα, αποξενώθηκαν. Όμως, είπε, υπάρχει και ένα μικρότερο παιδί για το οποίο έδωσε μάχη για να βρίσκονται σε επαφή. «Χρειάστηκαν χρόνια μέχρι το δικαστήριο να εκδώσει διάταγμα, μα βάση το οποίο μοιραστήκαμε κατά 50% με την μητέρα την επιμέλεια του παιδιού».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε υποστελέχωση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας και ανέφερε ότι εργάζονται μόλις δύο λειτουργοί για τις υποθέσεις της Λευκωσίας. «Πρόσφατα λιποθύμησε η μία εξαιτίας υπερκόπωσης στα δικαστήρια». Κατήγγειλε, παράλληλα ότι συνολικά απασχολούνται οκτώ λειτουργοί, οι οποίοι στη διάρκεια του 2023 κλήθηκαν να ετοιμάσουν περά των 500 εκθέσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκαν, επιπρόσθετα, η απουσία ψυχολογικής στήριξης του παιδιού αλλά και των δύο γονέων, η ψυχιατρική αξιολόγηση των γονέων, αλλά και η απουσία ψυχολόγων στα σχολεία.