Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ενδιαφέρθηκε προσωπικά για εμάς, πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου. Βγήκε από το «κονκλάβιο» για να σιγουρευτεί, κουνώντας μας το δάκτυλο και μιλώντας γερμανικά, ότι δεν θα ηχογραφήσουμε οτιδήποτε μέσα στην αίθουσα 237 του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου. Ύστερα υπέδειξε στις αρμόδιες αρχές να μας ελέγξουν μήπως και… κρύψαμε συσκευή ηχογράφησης και ενώ είχαν προηγηθεί δύο έλεγχοι από ακτινοδιαγνωστικές αψίδες ανίχνευσης μετάλλων.

Τότε ήταν που συνδέσαμε όσα μας έλεγε και ο Κενάν Αγιάς, ο οποίος μίλησε στο philenews για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Στα όσα πρόλαβε να μας πει ήταν το εξαιρετικά απαράδεκτο γεγονός ότι στοιχεία και τεκμήρια αποκρύβονται από το κοινό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πρόκειται, όπως επεσήμανε, για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου από το ίδιο το δικαστήριο, την ώρα που η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε καμία ένσταση στα αιτήματα της υπεράσπισης. Ήταν πολύ έντονος σε αυτό ο Κούρδος αγωνιστής, παρόλο που διατηρεί πάντα το χαμόγελο και την πίστη του για τον αγώνα του Κουρδιστάν και της Κύπρου.

Μας καλωσόρισε, άλλωστε, με το σήμα της νίκης και αυτό που δεν ξεχνά ποτέ: «Ελευθερία στην Κύπρο, ελευθερία στο Κουρδιστάν». Ευχαριστώντας εκ νέου τον κυπριακό λαό για την αλληλεγγύη, απηύθυνε χαιρετισμούς στη δεύτερη πατρίδα του και τόνισε ότι μεγαλώνει η συγκίνησή του όταν αισθάνεται αυτή την αλληλεγγύη.

Θέλουν να τον καταδικάσουν για SMS που αφορούσε συνάντηση για καφέ

Η ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης 17 Απριλίου μονοπωλήθηκε από ενδιάμεσες αποφάσεις του δικαστηρίου για σωρεία ενστάσεων της υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς. Θέση της υπεράσπισης είναι ότι αρκετά από τα λεγόμενα τεκμήρια χρήζουν επαναξιολόγησης λόγω κακών μεταφράσεων από την τουρκική ή την κουρδική γλώσσα. Επίσης, οι πληροφορίες που τοποθετούν τον Κούρδο αγωνιστή σε συγκεκριμένες περιοχές της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Αμβούργου, δεν είναι σαφείς καθώς δόθηκαν από πληροφοριοδότες των οποίων η ταυτότητα παραμένει μυστική.

Το αίτημα της υπεράσπισης για περαιτέρω εξέτασή τους απορρίφθηκε, παρόλο που η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση. Ως θετικό εκλαμβάνεται, και από τη δικηγόρο του Αγιάς, Antonia von der Behrens, το γεγονός ότι το δικαστήριο υποχρεώθηκε να αναγνώσει μηνύματα τα οποία δήθεν συνδέουν τον Κούρδο αγωνιστή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Και αυτό γιατί δεν καθίσταται καθόλου σαφές από πού στάλθηκαν τα μηνύματα, ενώ ένα συγκεκριμένο αναφέρεται σε συνάντηση για καφέ ή φαγητό. Κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία για καταδίκη του Κενάν Αγιάς. Μάλιστα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για εξέταση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από δεύτερο εμπειρογνώμονα εκτός γερμανικής αστυνομίας.

Διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο

Πάντως, αν και η κυρίως δίκη φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της και όλοι βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αγορεύσεων, η πρόεδρος του δικαστηρίου όρισε νέες ημερομηνίες για ακροαματική διαδικασία μέχρι και τις 19 Αυγούστου. Απομένουν ενδιάμεσες αποφάσεις για μερικές ακόμα ενστάσεις από πλευράς της υπεράσπισης και η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν δείχνει διατεθειμένο να απαλλάξει τον Κενάν Αγιάς από μια απαράδεκτη διαδικασία που υποκινείται από το τουρκικό κράτος και στην οποία ενεπλάκη δυστυχώς και η Κύπρος. Μένει να δούμε δε, αν το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου, σε περίπτωση καταδίκης του, θα υλοποιήσει τους όρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και θα τον στείλει για έκτιση της όποιας ποινής του στην Κύπρο.