Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Λευκωσίας, περίπου 300 άτομα Αφρικανικής καταγωγής, για τον πρόσφατο θάνατο μετανάστη από το Μπαγκλαντές, Ανισούρ Ραχμάν.

Κρατώντας πανό οι διαμαρτυρόμενοι έστειλαν μεταξύ άλλων μηνύματα όπως, «αγαπάμε την Κύπρο ενσωματώστε μας στην κοινωνία», «σταματήστε να μας στέλνετε πίσω στον κίνδυνο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ζητούν:

• Να σταματήσει η αστυνομική καταστολή

• Να γίνονται δεκτοί με σεβασμό, όλοι οι μετανάστες

• Ίση πρόσβαση σε Ιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες

• Να σταματήσει η απανθρωποποίηση των αιτούντων ασύλου και των υπηκόων τρίτων χωρών

• Να σταματήσουν οι απελάσεις

Αυτούσια η ανακοίνωση τους:

Ο πρόσφατος θάνατος του μετανάστη από το Μπαγκλαντές, Anisur Rahman, στις 10 Απριλίου 2024, έφερε στο φως τη μοιραία πραγματικότητα της αστυνόμευσης των μεταναστών στην Κύπρο. Ο Anisur βρήκε τον θάνατο του μετά που άστολοι αστυνομικοί, εισέβαλαν με τη βία και χωρίς ένταλμα έρευνας στο διαμέρισμα του. Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά αποτελεί μέρος της ζωής για την πλειοψηφία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλου εδώ στην Κύπρο.

Η αστυνομική παρενόχληση και η βία δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουμε. Όσοι από εμάς ζητάμε άσυλο τυγχάνουμε μεταχείρισης από το κράτος και πολλούς εργοδότες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι χαμηλότερες αμοιβές και οι ρατσιστικές διακρίσεις είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απέλασης λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση την οποία σημαντική μερίδα των ΜΜΕ  στηρίζουν και προωθούν.

Η πορεία που καλέσαμε είναι αυστηρά ειρηνική. Είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες τρίτων χωρών σε καθημερινή βάση. Εκτός από τις πρακτικές ελέγχου και διερεύνησης στους δρόμους από την αστυνομία, που ισοδυναμούν σε υποψία εγκλήματος εξαιτίας της φυλετικής μας προέλευσης, αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η διευθέτηση ραντεβού σε γυναικολόγο μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Πληρωνόμαστε κάτω από τον κατώτατο μισθό ενώ οι τιμές όλων  των αγαθών ανεβαίνουν. Είμαστε πολύ εργατικοί άνθρωποι και συμμετέχουμε με σημαντικό τρόπο στο να διατηρούμε  την Κυπριακή οικονομία σε κίνηση. Ωστόσο μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε εδώ για να εξαπατήσουμε το σύστημα. Το μόνο που επιθυμούμε είναι μια ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής παρενόχλησης και βίας, μια δίκαιη διαβίωση και ανοιχτή πρόσβαση σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Κατ’ επέκταση ζητούμε:

• Να σταματήσει η αστυνομική καταστολή

• Να γίνονται δεκτοί με σεβασμό, όλοι οι μετανάστες

• Ίση πρόσβαση σε Ιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες

• Να σταματήσει η απανθρωποποίηση των αιτούντων ασύλου και των υπηκόων τρίτων χωρών

• Να σταματήσουν οι απελάσεις

Αυτή η πορεία διαμαρτυρίας καλέστηκε αρχικά από την Αφρικανική Κοινότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στηρίζεται και από άλλες οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Καλούμε όλα τα μέλη και των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων και φυσικά όλο τον λαό της Κύπρου που στηρίζει τα αιτήματά μας να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία μας. Ενημερώσαμε την αστυνομία για τη διαμαρτυρία μας και τις λεπτομέρειες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε (έναρξη και τερματισμός της πορείας μας στην Πλατεία Ελευθερίας μέσω κυκλικού κόμβου Μάρκου Δράκου και Πλατεία Σολωμού). Θα έχουμε φυσικά περιφρούρηση της πορείας για να εξασφαλίσουμε την ομαλότητα της διαμαρτυρίας. Άνθρωποι από διάφορες πόλεις του νησιού έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν.

Ως εκ τούτου, θα χαιρόμασταν την παρουσία μελών των μέσων ενημέρωσης για να καλύψουν τη διαμαρτυρία μας και έτσι να ακουστεί η φωνή μας σε ένα ευρύτερο κοινό.