Την απουσία ελέγχων και συμμόρφωσης, σε σχέση με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών πατινιών (σκούτερ), αναδεικνύει πρόσφατο ατύχημα στη Λευκωσία με θύμα τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δερματά.

Σε δηλώσεις του εξήγησε πως ενώ επέβαινε στη μοτοσικλέτα το,υ μια οδηγός σκούτερ του έκοψε το δρόμο και στην προσπάθεια του να την αποφύγει, βρέθηκε να σέρνεται στην άσφαλτο, σήμερα να χρειάζεται χειρουργικές επεμβάσεις και να νοσηλεύεται. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νομοθεσία για να ρυθμίζει τα σκούτερ, εντούτοις φαίνεται ότι όλα έμειναν στα χαρτιά.

«Έχω ένα σοβαρό σπάσιμο στο πόδι και ένα πολύ βαθύ τραύμα», είπε ο κ. Δερματάς και πρόσθεσε ότι όλα συνέβησαν επί της οδού Γρίβα Διγενή. «Είδα τέρμα αριστερά στο δρόμο ένα ηλεκτρικό πατίνι και έτσι ξαφνικά η οδηγός αποφάσισε να μετακινηθεί τέρμα δεξιά. Ούτε που γύρισε να κοιτάξει. Εγώ ήμουν στη μεσαία λωρίδα και βρέθηκε μπροστά μου».

Η μηχανή του ακούμπησε το σκούτερ και η οδηγός έπεσε στο έδαφος χωρίς να τραυματιστεί. «Πέρα από το τραύμα το σωματικό και το ψυχολογικό, διότι δεν θέλω να σας περιγράψω σε τι κατάσταση είδα το πόδι και τις πληγές μου, πέρα από το γεγονός ότι θα είμαι καθηλωμένος τουλάχιστον δύο μήνες, επιπλέον είμαι αντιμέτωπος και με τις υλικές ζημίες, διότι είχα ένα ολοκαίνουριο μηχανάκι που δεν το καλύπτει κανείς. Όλα πρέπει να πληρώσω από την τσέπη μου, καθώς συγκρούστηκα με ένα ανασφάλιστο όχημα, σε ένα σημείο στο οποίο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται».

Το γεγονός ότι ψηφίστηκε μια νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται και «είναι σαν να μην υπάρχει», υπογράμμισε στον «Φ» ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, Ιάσονας Σενέκης. «Έχει κάποιες πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή, διότι καθορίζει ότι τα σκούτερ πρέπει να κινούνται μόνο σε ποδηλατοδρόμους και σε δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 30χλμ, όμως αυτοί οι χώροι είναι περιορισμένοι. Μια δεύτερη πρακτική δυσκολία, είναι ότι οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι το ορίζει οι νομοθεσία, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει στον καθορισμό περιοχών στις οποίες θα κινούνται τα σκούτερ».

Επιπλέον, είπε ο κ. Σενέκης, δυσχεραίνει το γεγονός ότι τόσο το υπουργείο Μεταφορών όσο και οι δήμοι δεν προχώρησαν σε σχεδιασμό για μείωση ορίων ταχύτητας σε κάποιους δρόμους, ώστε να συμπεριλάβουν τα σκούτερ. «Ως αποτέλεσμα, κάποιος που μετακινείται με σκούτερ, στην ουσία όταν απομακρύνεται από ποδηλατοδρόμους και δρόμους 30χλμ πρέπει να παύει να το χρησιμοποιεί και να περπατάει μαζί του. Δεν προσφέρεται συνδεδεμένο δίκτυο».

Η νομοθεσία, υπογράμμισε, ψηφίστηκε για να περιορίσει τη χρήση των σκούτερ και όχι για να τη ρυθμίσει. «Πέρα από τις αρμόδιες Αρχές που δεν έπραξαν τα δέοντα. Ούτε οι εταιρείες έκαναν αυτά που έπρεπε. Τοποθετούν τα σκούτερ σε λεωφόρους, δηλαδή πέραν το 30 χλμ. Φυσικά δεν υπάρχει και έλεγχος για το πού παρκάρονται. Δεν έχουν αξιοποιηθεί και μηχανισμοί στα σκούτερ για τον έλεγχο της ταχύτητάς και για τις περιοχές στις οποίες διακινούνται, ώστε η συμμόρφωση να επιβάλλεται με τεχνολογικά μέσα. Γενικά υπάρχει αδιαφορία και ανοχή, η οποία κάποτε συνεπάγεται σε τραυματισμούς».

Υπογράμμισε, δε, πως όλοι οι χρήστες του οδικού δικτύου είναι γενικώς εκτεθειμένοι. Σε περίπτωση τροχαίας σύγκρουσης, επειδή δεν έχουν ασφάλεια, θα πρέπει ο άλλος οδηγός να κινηθεί νομικά και στην καλύτερη περίπτωση να αποζημιωθεί μια πενταετία αργότερα. Είπε, παράλληλα, ότι για τους ελέγχους είναι υπεύθυνοι οι δήμοι, οι εταιρίες ενοικίασης σκούτερ, οι λειτουργοί του υπουργείου Μεταφορών και φυσικά η Αστυνομία. Πάντως, σημείωσε, προσφάτως η Μάλτα απαγόρευσε τα ενοικιαζόμενα σκούτερ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ανάλογη συζήτηση και στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Μαρίνος Μουσιούτας, μας ανέφερε οτι η νομοθεσία που ρυθμίζει τα σκούτερ ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2023. «Οι χρήστες, φαίνεται, ότι δεν τηρούν τη νομοθεσία και κυκλοφορούν σε μέρη που δεν πρέπει ή με ταχύτητα που δεν πρέπει». Παράλληλα, είπε, οι αρμόδιες Αρχές (δημοτικοί τροχονόμοι και αστυνομία) φαίνεται ότι δεν προχωρούν σε ελέγχους και είναι καθημερινότητα οι παρανομίες.