Από την άμεση αντίδραση του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σημαδεύτηκε η χθεσινή προαναγγελθείσα καταχώριση αίτησης για απόλυσή του από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Αντίδραση, στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής καταγράφει τις απόψεις του, χρεώνοντας προσωπικά κίνητρα αντεκδίκησης στους αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας και σκοπιμότητα στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής της Ελεγκτικής, την οποία δημοσιοποίησε αμέσως μετά την καταχώρηση της σχετικής αίτησης, κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τους λόγους που ο κ. Μιχαηλίδης φέρεται να πιστεύει ότι κινούνται εναντίον του οι δύο αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας. Ο δεύτερος είναι η προσέγγισή του για τη στάση που τηρεί το Προεδρικό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, είναι προφανές ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί πως όλα έχουν να κάνουν με την καταγγελία που είχε γίνει στον ίδιο από τρίτο πρόσωπο και σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Την καταγγελία αυτή ο Μιχαηλίδης την είχε προωθήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Κάνει μάλιστα ξεκάθαρα λόγο για αντίποινα από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας γι’ αυτή του την ενέργεια. Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη καταγγελία κατά του κ. Αγγελίδη έφερε τον τελευταίο να ανέστειλε ποινικές διώξεις υπό την ιδιότητά του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για πρόσωπα που προηγουμένως εκπροσωπούσε ως ιδιώτης δικηγόρος. Η υπόθεση ερευνήθηκε από ξένους εμπειρογνώμονες με έδρα το Λονδίνο που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να στοιχειοθετηθεί αδίκημα ασυμβίβαστου ή/και διαφθοράς.

Στην χθεσινή γραπτή τοποθέτησή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης που δημοσιοποιήθηκε στις 11:35 κι αφού πρώτα καταχωρίσθηκε η αίτηση για απόλυσή του, αναφέρεται ακριβώς σ’ αυτή την παράμετρο: «Στις 20 Μαΐου 2023 δημοσιογραφική ιστοσελίδα αποκάλυψε καταγγελία που είχε διαβιβαστεί στην Υπηρεσία μας σχετικά με κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας από τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Η μία εξ αυτών αφορούσε την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του».

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτει πως ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από το ΡΙΚ, επιβεβαίωσε το γεγονός της προώθησης της καταγγελίας. Και προσθέτει: «Την επόμενη ημέρα 21.5.2023 ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προδιάγραψε τα αντίποινα που σκόπευε να λάβει η Υπηρεσία του αφού, εν είδει απειλής, έκανε αναφορά σε «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης», «επικίνδυνη συμπεριφορά» και «αυθαιρεσία και κακοπιστία», στα οποία πρέπει να «δοθεί ένα τέλος». Στις 23.5.2023 ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε τη «λαλίστατη» Ελεγκτική Υπηρεσία ότι με στοχευμένο τρόπο λασπολογεί και δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων, και προανήγγειλε και εκείνος ότι «είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να σταματήσει». Αν δεν αποδείξει τις καταγγελίες είπε, «πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».

Τις ίδιες απειλές επανέλαβε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, κάνοντας αναφορά σε παύση, και πολύ πρόσφατα ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα σε συνέντευξη του σε εφημερίδα». Ο Γενικός Ελεγκτής, καταλήγει ότι «η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση με την καταχώρηση σήμερα αίτησης για την παύση μου».

Πάντως, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζεται βέβαιος ότι τα στοιχεία που έχει θα καταρρίψουν τη θέση περί ανάρμοστης συμπεριφοράς. «Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Είναι η ειλικρινής πεποίθησή μου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια», τονίζει ο Γενικός Ελεγκτής.

Θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη

Ο επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν διστάζει να αναφέρει ευθέως ότι η κίνηση των πρώτων τη τάξει αξιωματούχων της Νομικής Υπηρεσίας κάθε άλλο παρά δυσαρεστεί την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, με το λεκτικό που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή του δείχνει ξεκάθαρα πλέον να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη στο εγχείρημα για απόλυσή του.

Θυμίζουμε ότι μετά τις δηλώσεις του Σάββα Αγγελίδη στην «Καθημερινή» (21/4), με τις οποίες στην ουσία προανάγγελλε την καταχώρηση αίτησης για παύση του κ. Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να εκφράσει δυσαρέσκεια που συγκρούονται οι Θεσμοί, χωρίς να φανερώσει ξεκάθαρη διάθεση για επέμβαση προς εκτόνωση της κατάστασης. Αργότερα ακολούθησε τοποθέτησή του (23/4) Προέδρου, ο οποίος είχε πει ότι θα τροχιοδρομήσει τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Θέμα με το οποίο στο παρελθόν ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκφράσει ενστάσεις, καθώς θεωρούσε ότι δεν υπήρχε ζήτημα εκσυγχρονισμού της δικής του υπηρεσίας. Ο Γενικός Ελεγκτής, χθες, λοιπόν, σχολίασε αυτό το σημείο κάνοντας λόγο για «δήθεν εκσυγχρονισμό», ενώ εντάσσει την κυβέρνηση σε μέτωπο εναντίον του. Η ακριβής του χθεσινή τοποθέτηση έχει ως ακολούθως: «Ταυτόχρονα με την πιο πάνω επίθεση, η Υπηρεσία μας θα αποκρούσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό. Όπως προκύπτει, θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας. Ευτυχώς, το Σύνταγμα, το δίκαιο και η αλήθεια είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι».

Ο Σαββίδης

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από πλευράς των αξιωματούχων της Νομικής Υπηρεσίας υπάρχει ισχυρή θέση για ενέργειες από πλευράς Μιχαηλίδη που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του και στοιχειοθετούν ανάρμοστη συμπεριφορά, άρα και απόλυσή του. Πάντως, η χθεσινή ανακοίνωση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ήταν λιτή περιοριζόμενη μόνο στις βασικές λεπτομέρειες: «O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ. Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Παραμένει αμέτοχο το Προεδρικό

Από το Προεδρικό δεν υπάρχει καμία διάθεση για ανάμειξη στα όσα συμβαίνουν. Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σχολίασε, μάλιστα, ότι «υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών η οποία οδηγείται στο συνταγματικά αρμόδιο Όργανο, για να εξεταστεί. Με δεδομένο το συνταγματικό πλαίσιο το οποίο οι θεσμοί και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σέβονται δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαφορά. Υπάρχει διάκριση εξουσιών, η δικαιοσύνη θα κρίνει και η απόφαση της θα είναι απόλυτα σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Για το θέμα των τοποθετήσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για εκσυγχρονισμό των δυο υπηρεσιών, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι τα όσα είπε ο Πρόδρος δεν έχουν σχέση «ούτε με πρόσωπα ούτε με τις παρούσες συνθήκες, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί σε αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις 29 Ιανουαρίου».

  • Η αίτηση καταχωρίσθηκε λίγο πριν τις 12:00. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας εισήλθαν στο κτήριο και παρέδωσαν το υλικό από πλαϊνή είσοδο των εγκαταστάσεων του Ανωτάτου και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους δημοσιογράφους που ανάμεναν στην είσοδο του κτηρίου. Περί τις 14:00 επιδόθηκε και στον Γενικό Ελεγκτή. Αποτελείται από δυο box files, περιλαμβάνοντας αρκετές ενότητες. Αναμένεται ότι στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης θα κλητευθούν για να καταθέσουν πρώην και νυν αξιωματούχοι της Πολιτείας.
  • Νομικοί που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο ακαδημαϊκός Κώστας Παρασκευάς, είχαν εκφράσει τη θέση ότι η υπόθεση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος. Το εν λόγω σώμα μετά και από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τα όσα ισχύουν από την 1η Ιουλίου του 2023, αποτελείται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο γνωστός δικηγόρος, Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος συμμετέχει στην νομική υπεράσπιση του Γενικού Ελεγκτή μαζί με τους Τζο Τριανταφυλλίδη και Πάμπο Ιωαννίδη, είχε θέσει από την περασμένη Δευτέρα δικονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα ήγειρε θέμα κατά πόσον ο ίδιος ο Γενικός ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δικαιούνται από μόνοι τους να ζητήσουν την παύση του Γενικού Ελεγκτή, καθώς –όπως είχε εξηγήσει– πρόκειται για θεσμικό ζήτημα. «Είναι θέμα καθαρό του Προέδρου και αυτό με βάση την προηγούμενη απόφαση Σωφρονίου», είχε πει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως ακόμη κι αν υπάρχει υπέρβαση οποιωνδήποτε εξουσιών, αυτό «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά». Υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια «σε εκατοντάδες υποθέσεις» έχουν υπερβεί την εξουσία και αρμοδιότητά τους και ότι ελέγχονται από το ανώτερο δικαστήριο υπό μορφή έφεσης ή με αίτηση στο Ανώτατο για να ελεχθεί η αρμοδιότητα του δικαστηρίου.
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, με χθεσινές δηλώσεις του σχολιάζοντας την καταχώριση της αίτησης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ζούμε υπό καθεστώς εκφοβισμού». Πρόσθεσε ότι στα διεθνή πρότυπα τέτοιες ενέργειες εμπίπτουν στον όρο «intimidation threat» (σημ. «απειλή με εκφοβισμό»).