Η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μπορεί να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Holdings φαίνεται να λύνουν τις διαφορές τους ενώπιον της δικαιοσύνης, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει άλλες υπηρεσίες του κράτους να εξετάζουν, αλλά και να αδειοδοτούν επιμέρους έργα. Και αυτό γιατί προφανώς δεν δόθηκαν οδηγίες στις αδειοδοτούσες αρχές να παγώσουν τουλάχιστον την εξέταση των έργων που αφορούν μεταξύ άλλων την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά και την έκδοση πολεοδομικών εγκρίσεων για έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας.

Μόλις χθες η Περιβαλλοντική Αρχή ενημέρωσε το Τμήμα Πολεοδομίας για την απόφασή της επιβάλει διαχειριστικούς όρους σχετικά με την ανέγερση του ναυτικού ομίλου της μαρίνας Λάρνακας, η οποία εντάσσεται στην πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο εξετάστηκε στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας και εκδόθηκε σχετική γνωμάτευση ημερ. 11/7/2022. Υπενθυμίζεται ότι στις 2/12/2020, η kition κατέληξε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προϋπολογισμού περί των €1,2 δισεκατομμυρίων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος δε φέρει ένσταση στην υλοποίηση του προτεινόμενου έργου με την προϋπόθεση της εφαρμογής των όρων που έθεσε. Σύμφωνα με την εταιρεία Kition το όλο έργο αναμένεται να κοστίσει €10 εκατ..

Στην έκθεση πληροφοριών, αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα επιβλητικό, υπερσύγχρονο, με πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτίριο, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και κέντρο διεξαγωγής πληθώρας αθλητικών, πολιτιστικών, και κοινωνικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Ο ναυτικός όμιλος θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες χρήσεις για την ορθή λειτουργία της μαρίνας της Λάρνακας.

Το κτίριο θα αποτελείται από τέσσερις ορόφους. Ο ναυτικός όμιλος, θα απαρτίζεται από διάφορες υπηρεσίες, όπως λιμενική και ναυτική Αστυνομία, τελωνείο, Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, τράπεζα, ταχυδρομείο, καθώς και από αθλητικές εγκαταστάσεις (γυμναστήριο, αίθουσα χορού), χώρους αναψυχής των επισκεπτών/μελών (σαλόνι, αναψυκτήρια), αίθουσα συνεδριάσεων, καταστήματα, γραφεία προσωπικού, καθώς και χώροι υγιεινής.

Πιο συγκεκριμένα, το ισόγειο θα περιλαμβάνει διαφόρων ειδών καταστήματα, τράπεζα, τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες, χώρο ενοικίασης αυτοκινήτων, γραφείο εξυπηρέτησης πελατών, χώρο υποδοχής, αίθουσα πρώτων βοηθειών, ανδρικά και γυναικεία αποδυτήρια, χώρο με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, παντοπωλείο, αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους για ιδιοκτήτες σκαφών.

Ο πρώτος όροφος του κτιρίου θα συνίσταται, κυρίως από γραφεία. Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει την αίθουσα συνεδριάσεων, χώρο υποδοχής, κουζίνα, αναψυκτήριο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής και χώρο διαλείμματος.

Ο δεύτερος όροφος θα αποτελείται από αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει γυμναστήριο, αίθουσα χορού, ανδρικά και γυναικεία αποδυτήρια, κατάστημα με είδη γυμναστηρίου, δύο χώροι αναψυχής, αίθουσα αναμονής, καθώς και χώρους υγιεινής.

Ο τρίτος και τελευταίος όροφος θα συνδέεται με την αναψυχή των επισκεπτών. Τα δύο αναψυκτήρια, οι ανοιχτοί χώροι με τα τραπεζο-καθίσματα, καθώς και το σαλόνι, θα προσφέρουν ένα άνετο και υψηλής αισθητικής ποιότητας περιβάλλον. Στον ίδιο όροφο θα στεγάζεται το γραφείο του Σταθμάρχη, καθώς και χώρος για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.