Καθυστέρηση στην κατασκευής δρόμου «από τα αποδυτήρια», αν ληφθεί υπόψη πως το συμβόλαιο υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2022, οι εργασίες άρχισαν επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου 2023 και παρατηρείται ήδη καθυστέρηση έξι μηνών.

Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο απάντησης του υπουργού Μεταφορών κ. Αλέξη Βαφεάδη σε ερώτηση του βουλευτή Χρύση Παντελίδη.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βαφεάδη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2025 αντί την 1η Αυγούστου του 2025 όπως προβλέπεται στη σύμβαση.

Στην απάντηση του υπουργού προς τον κ. Παντελίδη αναφέρεται, πως το συγκεκριμένο έργο είναι πολεοδομικό και προνοεί τη σύνδεση του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου των “οικοδόμων” στη συμβολή Δημήτρη Βικέλα και Ανεξαρτησίας (παρά το Νέο ΓΣΠ) με τον παρακαμπτήριο Λακατάμιας, καθώς και την αναβάθμιση του κύριου δρόμου που συνδέει τους Δήμους Τσερίου και Στροβόλου.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαφεάδης, το έργο διαλαμβάνει την κατασκευή δρόμων τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτων πεζοδρομίων, λωρίδας πρασίνου, ποδηλατόδρομου ενώ το μήκος τους εκτείνεται σε περίπου 6.2 χιλιόμετρα. Επίσης, προβλέπεται γέφυρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Καλόγερου, καθώς και τρεις ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, καθώς και υποδομές  για εγκατάσταση σύγχρονου οδικού φωτισμού. Διαλαμβάνει επίσης μετακινήσεις ή/και επεκτάσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τοπιοτέχνηση, τοποθέτηση συστήματος άρδευσης, αστικής επίπλωσης/αστικό εξοπλισμό, σήμανση και σηματοδότηση.

Ύστερα από παράπονα τα οποία είχε λάβει ο κ. Παντελίδης για αργή πρόοδο στην εκτέλεση των εργασιών, είχε ζητήσει από τον υπουργό Μεταφορών να ενημερώσει τη βουλή για την πορεία των εργασιών και τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση των εξής δρόμων:

-Από τον κυκλικό κόμβο “Θεόκτιστο” μέχρι την είσοδο του Τσερίου.

-Από τον κυκλικό κόμβο του νέου ΓΣΠ μέχρι τον κυκλικό κόμβο “Αλφαμέγα/Lidl” στη Λακατάμεια.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός απάντησε, πως στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη χωματουργικές εργασίες, εργασίες κατασκευής οχετών/συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων (περιλαμβανομένου ορθογωνικού οχετού), τοποθέτησης διαφόρων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Σ.Υ.Λ., Τ.Α.Υ., Σ.Α.Λ., ΑΤΗΚ), καθώς επίσης προκαταρκτικές εργασίες για τη θεμελίωση της γέφυρας στον ποταμό Καλόγερο.

Ο υπουργός προσθέτει στην απάντηση του, πως «το έργο παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση κυρίως λόγω επιπρόσθετων εργασιών και απρόβλεπτων δυσμενών ακραίων καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν μερική ή/και ολική αναστολή των εργασιών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2025.»