Αλλαγές που διατηρούν τις ισορροπίες στα νέα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα ισχύουν για οχήματα που θα εγγράφονται όταν θα τεθούν αυτά σε ισχύ προωθούνται από τις Επιτροπές Οικονομικών και Μεταφορών της Βουλής στην Ολομέλεια για ψήφιση, μετά από δίωρο χθεσινό πάρε – δώσε μεταξύ των μελών των Επιτροπών.
 
Σε σχέση με τους συντελεστές που καθορίζουν τα βασικά τέλη κυκλοφορίας, οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που θα προταθούν από τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στην Ολομέλεια, αφορούν στην ελαφρά μείωση των συντελεστών στις κατηγορίες των πιο ρυπογόνων αυτοκινήτων που θα εγγράφονται (καινούργιων και μεταχειρισμένων).
 
Τη νέα πολιτική για την επιβολή τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και στη βάση του αντιρυπαντικού προτύπου Euro συμφώνησε σε έκτακτη συνεδρία της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παραπέμποντας το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της 1ης Μαρτίου.
 
Συγκεκριμένα, για οχήματα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μικρότερες των 120 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο 50 σεντ ανά γραμμάριο. Για οχήματα με εκπομπή από 120 μέχρι 150 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο €3 ανά γραμμάριο. Για οχήματα με εκπομπή από 150 μέχρι 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο €5 ανά γραμμάριο, αντί €6 που ήταν στο νομοσχέδιο. Για οχήματα με εκπομπή πέραν των 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο €10 ευρώ ανά γραμμάριο αντί €12 που ήταν στο νομοσχέδιο.
 
Την ίδια ώρα οι βουλευτές αποφάσισαν ακόμα πιο απαγορευτικές επιβαρύνσεις σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, για παλαιότερων τεχνολογιών οχήματα και ιδιαίτερα πετρελαιοκίνητα. Συγκεκριμένα, για οχήματα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 6c και Euro 6d  δεν θα υπάρχει επιβάρυνση, είτε είναι βενζινοκίνητα είτε πετρελαιοκίνητα.
 
Για βενζινοκίνητα οχήματα τεχνολογίας Euro 6, που είναι υποχρεωτική για κατασκευαστές από το 2014 αλλά κατασκευάζονταν από το 2011, δεν υπάρχει επιβάρυνση, αλλά θα υπάρχει ετήσια επιβάρυνση €100 για πετρελαιοκίνητα ίδιας τεχνολογίας.
 
Για παλαιότερης τεχνολογίας -Euro 5, Euro 5 а και Euro 5 b βενζινοκίνητα οχήματα- η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι €100 και €300 ετήσια για πετρελαιοκίνητα οχήματα της ίδιας κατηγορίας (αντί €200) του κρατικού νομοσχεδίου.
 
Για οχήματα ακόμα παλαιότερων τύπων, δηλαδή Euro4, Euro3, Euro2 και Euro1, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι €300 για βενζινοκίνητα και €600 για πετρελαιοκίνητα, έναντι €250 και €500 αντίστοιχα, που προέβλεπε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις αφορούν ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια, τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες κ.τ.λ.
 
Σε αυτή τη ρύθμιση φαίνεται να σχηματίζεται ισχυρή πλειοψηφία για να περάσει με αυτή τη μορφή από την Ολομέλεια.
 
Σε σχέση με την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης υπάρχουν έντονα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κομμάτων. Συμφωνούν όλοι ότι αντί κατάργησής του να καθοριστεί ως μηδενικός ο φόρος κατανάλωσης, κυρίως για σκοπούς ΦΠΑ και διαδικασιών εκτελωνισμού. Ωστόσο υπάρχουν έντονες διαφωνίες με την κατάργηση ή μη του φόρου κατανάλωσης που σήμερα ευνοεί αισθητά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα λόγω αισθητής απομείωσής του.
 
Ορισμένα κόμματα τάσσονται υπέρ της αισθητής μείωσής του αλλά παράλληλα να διατηρηθεί και να εφαρμόζεται κλιμακωτά, ανάλογα και με τις κατηγορίες ρύπων των τελών κυκλοφορίας, έστω και με μικρότερο ύψος.
 
Τοποθέτηση των κομμάτων, ώστε να διαμορφωθεί τελική εικόνα, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών. Το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την 1η Μαρτίου.