Τις πρώτες 57 μέρες από τις 70 που προβλέπει η νομοθεσία για ανανέωση αδειών κυκλοφορίας για το 2019, ανανεώθηκαν οι άδειες του 54,4% των οχημάτων, ενώ τις επόμενες 13 μέρες θα πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες κυκλοφορίας του υπόλοιπου 45,6%. 
 
Συγκεκριμένα, από τις 695.000 (εξαιρούνται τα ακινητοποιημένα και άλλα που δεν καταβάλλεται τέλος), μέχρι και χθες ανανεώθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας για μόλις 377.779 οχήματα. Είναι φανερό ότι και φέτος τις τελευταίες μέρες που επιτρέπονται ανανεώσεις χωρίς τις ποινές των €10 συν 10% του οφειλόμενου τέλους και ειδικά τις πρώτες μέρες του νέου μήνα λόγω μισθοδοσίας, θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θα σπεύσουν για να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας.
 
 
Ενώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση -απομένουν 13 μέρες- για την επιβολή της επιβάρυνσης, παραμένουν χωρίς ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας περίπου 320.000 οχήματα που θα πρέπει να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας τους μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου. Από τα μεσάνυκτα της μέρας αυτής, τα συστήματα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών χρεώνουν αυτόματα την επιβάρυνση, που στην περίπτωση ενός οχήματος με ετήσιο τέλος κυκλοφορίας για παράδειγμα €120, θα είναι επιπλέον €10 συν €12 που είναι το 10% της οφειλής, δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα οφείλει €142 αντί €120. 
 
Επιπλέον, ξεκινούν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας που σημαίνει και πρόσθετο πρόστιμο. Σημαντικό ρόλο έχουν πλέον και οι έξυπνες κάμερες στα περιπολικά, που διαβάζουν τους αριθμούς των πινακίδων του οχήματος και αμέσως εμφανίζουν στην οθόνη οποιοδήποτε θέμα εκκρεμεί με το όχημα ή τον ιδιοκτήτη του.
 
 
Επίσης, παρατηρείται αύξηση των ιδιοκτητών οχημάτων, που προτιμούν να πληρώσουν σταδιακά, σε τρίμηνα και εξάμηνα το τέλος κυκλοφορίας, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών, όμως, αν και ελαφρά μειωμένη, να προτιμά να πληρώνει μια κι έξω, δηλαδή ετήσια τα τέλη για τα οχήματά τους. Σε σχέση με την εξαμηνιαία άδεια, αυτή την προτιμούν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες περίπου 110.000 οχημάτων, δηλαδή περίπου των 16% των ανανεώσεων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΟΜ, μέχρι και χθες στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν από τέλη αδειών κυκλοφορίας για το 2019 €44,7 εκατ. από τα €100 εκατ. περίπου που εισπράττονται κάθε χρόνο. Από αυτά, το 93% εισπράχθηκε μέσω ανανεώσεων με πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικά ιδρύματα, δηλαδή μέσω διεκπεραίωσης από την JCC.
 
Νέο διαδοχικό ρεκόρ φαίνεται ότι θα καταγραφεί και φέτος σε σχέση με τις δηλώσεις ακινητοποίησης οχημάτων. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα 104.000 αυτοκίνητα.