Η κυβέρνηση δαπάνησε €2 εκατ. τοποθετώντας συρματόπλεγμα μήκους πέραν των 12 χιλιομέτρων από το Ακάκι μέχρι και τον Αστρομερίτη, με σκοπό να παρεμποδίσει την είσοδο αλλοδαπών, μέσω της νεκρής ζώνης, αλλά ο αριθμός όσων εισέρχονται παράνομα αυξήθηκε. Οι διελεύσεις γίνονται πλέον από μη ελεγχόμενα σημεία, ενώ το ίδιο το συρματόπλεγμα αποκόπτεται από διακινητές και άλλους διευκολύνοντας την εισχώρηση μεταναστών στη Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα κάτοικοι, γεωργοί και άλλοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρενέβη στη νεκρή ζώνη, μη αναγνωρίζοντας ότι το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε σε έδαφος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι ασκούν κυριαρχία στη νεκρή ζώνη.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, οι διακινητές μεταναστών οργιάζουν και όταν συλληφθούν καταδικάζονται σε 2-3 μήνες φυλάκιση, κάτι το οποίο προφανώς δεν τους ενοχλεί επειδή θησαυρίζουν και είναι χαρακτηριστική η αναφορά σε διακινητή, του οποίου κατασχέθηκε το σκάφος αλλά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αγόρασε άλλα τρία πλοιάρια με τα οποία διακινεί μετανάστες. Μέχρι τώρα συνελήφθησαν 85 διακινητές. Έκπληξη προκάλεσε επίσης αναφορά ότι τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Κύπρο. Όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών, φέτος ο αριθμός τους ανήλθε στις 30.000 και ουσιαστικά ισοφάρισε τον αριθμό των αφίξεων ολοκλήρου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουρλάς: Η ΕΕ δέχεται ένα συνεχή υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία

Τα πιο πάνω λέχτηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπου έγινε αναφορά στις τουρκικές αερογραμμές και στην αεροπορική εταιρεία «Πήγασος», οι οποίες δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ανηλίκων ή και φοιτητών.

Το θέμα του συρματοπλέγματος ενέγραψαν προς συζήτηση οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού, Μαρίνα Νικολάου και Βαλεντίνος Φακοντής.

Εισάγοντας το θέμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, έθεσε και θέμα παράκαμψης της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επικαλούμενος και επιστολή της κ. Νικολαΐδου. Όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, η Επίτροπος παρατηρεί ότι: «Νομική βάση επί της οποίας στηρίχτηκε η απόφαση σχετικά με τους ελέγχους που θα διενεργούνται (σε όσους μπαινοβγαίνουν στη νεκρή ζώνη) είναι σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δεν μου έχει σταλεί και υπεύθυνος επεξεργασίας θα είναι η Αστυνομία. Όσον αφορά στην εκτίμηση αντίκτυπου, όταν αποφασιστεί πώς θα λειτουργεί το σύστημα και ποιες οι δυνατότητές του, θα πρέπει να υποβληθεί στο γραφείο μου για διαβούλευση».

«Αυτό που λέει η Επίτροπος είναι ότι δεν έχει ενημερωθεί ποσώς για την απόφαση που αφορά (και που κατά τη γνώμη μου συγκρούεται) την προστασία δεδομένων», είπε ο κ. Δαμιανού. Ο ίδιος είπε ότι η Επίτροπος κάνει αναφορά στην υποχρέωση όλων όσοι θα διέρχονται από τα συρματοπλέγματα, να δηλώνουν τα στοιχεία τους στον Έπαρχο ο οποίος θα τα κοινοποιεί στην Αστυνομία για να καταχωρούνται στο σύστημα ελέγχου που θα αναπτυχθεί. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Νικολαΐδου θα εκφράσει θέση όταν θα τεθεί ενώπιόν της η εκτίμηση αντίκτυπου (των πολιτών) από την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Κωνσταντίνου, διαβεβαίωσε πως όταν θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που ζητούνται θα τεθούν ενώπιον της Επιτρόπου. Διαβεβαίωσε, επίσης, πως όλες οι ενέργειες του υπουργείου κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας. 

Περιγράφοντας όσα μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ανέφερε ότι η κατάσταση με την άφιξη μεταναστών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω των τακτικών που εφαρμόζει η Τουρκία. Φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 30.000 αφίξεις, δηλαδή ξεπεράσαμε τον συνολικό αριθμό του 2021 ενώ τριπλασιάστηκε η ροή των ασυνόδευτων ανηλίκων, είπε. 

Πρόσθεσε, επίσης, πως η διακίνηση ανηλίκων διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της πράσινης γραμμής. Εξήγησε πως στις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για διαμόρφωση δύο κέντρων φιλοξενίας στις «Λίμνες» κόστους €75 εκατ. 

Σχολιάζοντας αναφορές για ζημιές που προκαλούνται στο συρματόπλεγμα, ανέφερε ότι μάλλον προέρχονται από ανθρώπους που σχετίζονται με τη διακίνηση των μεταναστών. Σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης της νεκρής ζώνης είπε ότι τυγχάνει χειρισμού από τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες. Σύντομα θα εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης και σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, είπε.

 

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη κατέλαβαν τη νεκρή ζώνη

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού αναφέρθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, παραπέμποντας στο άρθρο 9, στο οποίο περιλαμβάνεται η ακόλουθη αναφορά: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τις πλευρές για να σεβαστούν την αποστολή και τις αρμοδιότητες της UNFICYP, αναφορικά με τη νεκρή ζώνη, η παραβίαση μέσω μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών συνεχίζεται θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης», κατονομάζοντας και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. 

Δεν έχει καμία σημασία, αν είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη αυτή η εκτίμηση, είπε ο κ. Δαμιανού ο οποίος πρόσθεσε πως «σημασία έχει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι ότι ένεκα μονομερών ενεργειών της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να τύχουν διαχείρισης οι μεταναστευτικές ροές, έχουμε συγκρουστεί με τα Ηνωμένα Έθνη». Άφησε επίσης αιχμές για τις χαμηλές ποινές που επιβάλλονται στους διακινητές.

Ο γ.δ. του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως υπήρξαν δεκάδες επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και εκφράστηκαν οι ανησυχίες της πλευράς μας. Είπε επίσης πως από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει απάθεια για το τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη. Θέσαμε το θέμα του ελέγχου όσων εισέρχονται στη νεκρή ζώνη, αλλά από τα Ηνωμένα Έθνη τηρήθηκε σιγή ισχύος, πρόσθεσε. «Σε κάποιες περιπτώσεις τα Ηνωμένα Έθνη αμφισβητούν τα όρια της νεκρής ζώνης», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως η ειρηνευτή δύναμη τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται ωσάν να ασκεί κυριαρχία στη νεκρή ζώνη και σε κάποιες περιπτώσεις οι περιγραφές της είναι υπερβολικές ή απαράδεκτες, όπως είναι η αναφορά για τη νεκρή ζώνη. Εμείς θεωρούμε ότι το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε σε γη που ελέγχεται από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ η ειρηνευτική δύναμη θεωρεί πως πρόκειται για νεκρή ζώνη και ερμηνεύοντας κατά τη δική της αντίληψη τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες στη νεκρή ζώνη συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος υπό την έννοια ότι από τη μια προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των μεταναστών και από την άλλη δεν θέλει να εγκαταστήσει κάτι το οποίο να θεωρείται σύνορο μεταξύ των περιοχών που ελέγχει η Δημοκρατία και των κατεχόμενων περιοχών, είπε.

Σημειώνεται ότι, κοινοτάρχες αλλά και εκπρόσωποι κατοίκων εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος. Η Υπάτη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες τόνισε πως όποιες ρυθμίσεις κι αν επιλεγούν, όσοι χρειάζονται προστασία θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μια τρύπα στο νερό ο φράχτης

Μέσω της νεκρής ζώνης διακινούνται άνθρωποι, ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα μέχρι και γεωργικά μηχανήματα. Το συρματόπλεγμα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό είναι εμφανές από την επίσημη παραδοχή ότι ο αριθμός των διελεύσεων αυξήθηκε. Όσα μέτρα και αν ληφθούν το πρόβλημα δεν θα λυθεί λόγω του κινήτρου που έχουν οι διακινητές (οι οποίοι θησαυρίζουν) ένεκα των φιλικών ποινών που τους επιβάλλονται και του γεγονότος ότι, η ΕΕ άφησε την Κύπρο σχεδόν μόνη να διαχειριστεί όχι μόνο το προσφυγικό αλλά και το μεταναστευτικό. Αρνητικό ρόλο στην προσέλκυση μεταναστών, προφανώς διαδραματίζει και η εικόνα που πέρασε, πως η Κύπρος αποτελεί γη της επαγγελίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη μας «γράφουν» κανονικά και όπως πάμε υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε και τμήμα της νεκρής ζώνης.