Τα μηνύματα του βιβλίου του “Δημήτρης Ψαθάς, ο Πόντιος χρονογράφος και η Γη της Κύπρου”, αναπτύσσει σε μια χαλαρή συζήτηση στο philenews vodcast, o νομικός/συγγραφέας  Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος μελέτησε για μια δεκαετία τα συγγράμματα του χρονογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Συναντήσαμε τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στο δικηγορικό γραφείο του, πλαισιωμένο από μια τεράστια συλλογή βιβλίων, παρακαταθήκη του μακαριστού πατέρα του Κωστάκη και του μακαριστού παππού του Αχιλλέα. Συζητήσαμε για την επίδραση του Δημήτρη Ψαθά μέσω των χρονογραφημάτων του, στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, αλλά και για τη μεγάλη αγάπη που είχε για την Κύπρο την οποία ταύτιζε με τον Πόντο ως παράλληλη ιστορία. Ο χρονογράφος που δεχόταν χιλιάδες επιστολές και μέσα από τα γραφόμενα του αναζητούσε την Εθνική δικαίωση, αλλά ξεδίπλωνε και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, δημιουργώντας πολλές φορές πρωταγωνιστές.

Ο νομικός και συγγραφέας εξηγεί γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή κρίση, καθώς επίσης απαντά στο αν δημιουργείται στο παρόν στάδιο ιστορική συγκυρία στο Κυπριακό. Μιλά για την κριτική και πόσο σημαντική είναι, αυτή να περιλαμβάνεται στον πρωινό καφέ των πολιτικών.