Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφάλισε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ο Δήμος
Λάρνακας,
βάζει σε τροχιά υλοποίησης και το σημαντικό έργο της ανέγερσης νέου Μελάθρου Ευγηρίας, που θα φιλοξενεί χαμηλοσυνταξιούχους. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, αρχές του επόμενου, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, θα προκηρυχθούν προσφορές για το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024 και να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο όπου λειτουργεί σήμερα το Μέλαθρον Ευγηρίας, το κτήριο του οποίου θα κατεδαφιστεί. Το υφιστάμενο κτήριο χωρητικότητα 25 ατόμων, ήταν δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδας της Λάρνακας Ευανθίας Πιερίδου το 1910 και ανακαινίσθηκε τη δεκαετία του 1970. Η κατάσταση του κτηρίου ωστόσο, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες της πόλης, οδήγησαν στην απόφαση για ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου. «Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται τώρα, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλο αδειοδοτημένο Μέλαθρον Ευγηρίας και τη διαφορά θα την καλύπτει ο Δήμος Λάρνακας», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Το νέο κτήριο θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αριθμός των ενοίκων να διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα φιλοξενούνται θα επιλέγονται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και θα πληρώνουν πολύ χαμηλό μηνιαίο τέλος, με στόχο όχι την κερδοφορία, αλλά τη βιωσιμότητα του Μελάθρου, σύμφωνα με το Δήμο Λάρνακας. Η εκτίμηση για το κόστος του έργου ανέρχεται στα €3.5 εκατ. και πέραν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίστηκαν, για τη δημιουργία του θα χρησιμοποιηθούν και χρήματα από το κληροδότημα του Ζαχαρία Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο ισόγειο του κτηρίου θα υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι (χώρος υποδοχής, γραφείο, ιατρείο, χώροι ατομικής φροντίδας, τραπεζαρία, χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνα, χώρος προσωπικού και χώροι υγιεινής). Στον 1ο και τον 2ο όροφό, θα δημιουργηθούν συνολικά 22 διπλά και 4 μονά δωμάτια, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν 48 ένοικους. Η μελέτη για το έργο έγινε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Andreas Nicolaou Architects + Designers LLC.