Εν αναμονή των κοσμογονικών αλλαγών που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια στη χερσόνησο του Ακάμα, με την εφαρμογή των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου, οι λάτρεις του μοναδικού οικοσυστήματος έχουν ήδη την ευκαιρία να απολαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέρη του τεράστιου χώρου, χάρη στις εμπλουτιστικές δράσεις κρατικών, κοινοτικών και κοινωνικών φορέων στην περιοχή.

Τα νέα έργα που έχουν ήδη περάσει από τον επί χάρτου σχεδιασμό στην υλοποίηση είναι δύο νέες θεματικές διαδρομές. Μια στην Ίνεια, με επίκεντρο τη θεά της ομορφιάς και μια στις Αρόδες με επίκεντρο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της κυπριακής χλωρίδας, το ματσικόριδο.

Η Αφροδίτη είναι στο επίκεντρο του νέου έργου στην Ίνεια, που αφορά θεματική διαδρομή. Η διαδρομή συνδέει περιβαλλοντικά, θρησκευτικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής και αναμένεται ότι σε συνδυασμό με άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν ή προωθούνται στην κοινότητα από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και να δημιουργήσουν συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, στην κοινότητα ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του πυρήνα και το Μουσείο Χελώνας στην πλατεία, η οποία επίσης εξωραΐστηκε τα τελευταία χρόνια.

Η θεματική διαδρομή Αφροδίτη, με βάση και το συμβόλαιο θα είναι κόστους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ και η διάρκεια εκτέλεσης θα είναι 24 μήνες. Το έργο περιλαμβάνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, ενώ υπάρχει κατά αρχήν έγκριση για χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η δημοφιλής πλέον διαδρομή δεκάδων επισκεπτών της περιοχής κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών, είναι η διαδρομή Ματσικόριδο, στις Πάνω Αρόδες, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης του Πάφος 2017 Akamas Project. Η διαδρομή έχει ως αφετηρία και τερματισμό την πλατεία της κοινότητας, ενώ στο ενδιάμεσο ακολουθεί πορεία με δύο σκέλη, αναλόγως των επιλογών του κάθε πεζοπόρου: Είτε η μικρή διαδρομή των τριών χιλιομέτρων που καταλήγει στο βιότοπο των ματσικόριδων, είτε η μεγάλη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, με τους πεζοπόρους να θαυμάζουν τα φαράγγια και τη θάλασσα του Ακάμα.