Είναι από τις περιπτώσεις που το δημοσιογραφικό αξίωμα μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, αποκτά το πλήρες νόημα της.

Ενδεχομένως, ούτε καν ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο χρειάζεται για τα όσα αποκάλυψε η εκστρατεία καθαριότητας του Δήμου Πάφου στην κατά τα άλλα παγκοσμίου φήμης περιοχή Τάφοι των Βασιλέων, παρά την παράθεση των φωτογραφιών για να φανεί το απίστευτο καθεστώς υπό το οποίο διαβιούν κάποιοι σήμερα.

Η εκστρατεία αναλήφθηκε από τον Δήμο Πάφου στα πλαίσια της αναβάθμισης όλων των περιοχών της πόλης σε αισθητικό, λειτουργικό και υγειονομικό επίπεδο. Οι εικόνες ωστόσο που αντίκρυσε ο ίδιος, αλλά και τα συνεργεία του Δήμου, δήλωσε στον «Φ» ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, ξεπερνούσαν και την πιο νοσηρή φαντασία.

Το να μιλήσουμε για τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες ζούσαν για μήνες Αφρικανοί μετανάστες σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Τάφοι των Βασιλείων, είναι λίγο να περιγράψει το τι αντίκριζε κάποιος, είπε χαρακτηριστικά.

Αρκεί μόνο να πω, επεσήμανε, ότι το αποχετευτικό σύστημα δεν λειτουργούσε και οι διαμένοντες εκεί χρησιμοποιούσαν την οροφή του κτηρίου για τη φυσική τους ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Πάφου καταγγέλλει ότι στο συγκρότημα των διαμερισμάτων διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού εδώ και έξι μήνες και παρόλα αυτά μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, διέμεναν σε υπόγεια και χώρους στάθμευσης που είχαν μετατραπεί σε πρόχειρα καταλύματα. Οι ιδιοκτήτες των κτηρίων, που έχουν πλέον περιέλθει στην κατοχή εμπορικών τραπεζών, είχαν μετατρέψει τους χώρους στάθμευσης και τα υπόγεια των κτηρίων σε χώρους διαμονής μεταναστών, τόνισε.

Συνεργεία του Δήμου Πάφου απομάκρυναν τις μέρες αυτές τόνους ολόκληρους σκουπιδιών, ενώ η κατάσταση σε επίπεδο δημόσιας υγείας ήταν τόσο οριακή, που σύμφωνα με τον Φαίδωνα Φαίδωνος χρειάσθηκε να κληθεί στο μέρος η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρωγής των συνεργείων καθαρισμού του Δήμου προκειμένου να εκλείψει το απαράδεκτο και επικίνδυνο αυτό αίσχος σε μια τουριστική και πολυσύχναστη περιοχή της Κάτω Πάφου.

Σε έξι από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας διέμεναν μέχρι και με την έναρξη της εκστρατείας επαναφοράς της κανονικότητας μετανάστες, τόνισε ο Δήμαρχος Πάφου, οι οποίοι πλέον θα μετακινηθούν σε αδειούχους χώρους με την συνδρομή του Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας.

Παρόλα αυτά, είπε χαρακτηριστικά, είναι ανεπίτρεπτο μετανάστες να λαμβάνουν επιδόματα ενοικίου για διαμερίσματα που δεν διαθέτουν εδώ και μήνες ούτε νερό ούτε ρεύμα.

Μετά την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας επιχείρησης καθαρισμού των χώρων από τα συνεργεία του Δήμου Πάφου το συγκρότημα των διαμερισμάτων και γειτονικά κτήρια στα οποία υπήρχε η ίδια εικόνα, θα σφραγισθούν, διαβεβαίωσε ο κ. Φαίδωνος.

Η πρωτοφανής κατάσταση που καταδεικνύεται από τις φωτογραφίες, στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αναφορικά με τις ενέργειες κάποιων στην Πάφο, επισημαίνει η δημοτική αρχή. Έστω και σε μικρότερο βαθμό, αντίστοιχες πρακτικές αποκαλύφθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια σε πολλά ακόμη σημεία της πόλης κατά τις εργασίες εξωριασμού και ανάπλασης που ήταν σε εξέλιξη.

Παντελώς ακατάλληλες οικοδομές για ανθρώπινη διαβίωση μετατράπηκαν σε κατοικίες για αλλοδαπούς, περιουσίες αφέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους να μετατραπούν σε ακίνητες υγειονομικές βόμβες και παράνομοι αλλοδαποί έβρισκαν σε χώρους αφημένους στο έλεος του Θεού καταφύγιο για κάθε λογής παράνομη πράξη.

Τα όσα αντίκρυσαν οι δημοτικές υπηρεσίες στο κτηριακό συγκρότητα των Τάφων των Βασιλέων, ήταν η χαριστική βολή σε κάθε ανοχή που επιδείξαμε από καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.