Η αύξηση των προστίμων είναι βασικός παράγοντας για την μείωση της παράνομης παγίδευσης των πουλιών την άνοιξη σύμφωνα με την Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS), η οποία παροτρύνει την κυβέρνηση να εισαγάγει πρόνοια για τα ίδια πρόστιμα και το φθινόπωρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα της CABS, έθεσε υπό παρακολούθηση γνωστά μέρη παγίδευσης πουλιών στης επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Παρά τις εντατικές έρευνες, μόνο 11 ενεργά μέρη παγίδευσης βρέθηκαν και εντοπίστηκαν 57 ξόβεργα, κυρίως πάνω σε καρποφόρα δέντρα. Δύο παγιδευτές συνελήφθησαν από την Αστυνομία, σε συνεργασία της ομάδας της CABS με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Στους δύο λαθροθήρες θα επιβληθούν πρόστιμα γύρω στα €9.200 στον καθένα για παράνομη παγίδευση πουλιών την άνοιξη. «Τα ψηλά πρόστιμα για την παράνομη παγίδευση πουλιών την άνοιξη, σε συνδυασμό με τις παρακολουθήσεις από την CABS και από την BirdLife Cyprus, επέφεραν σημαντική μείωση των εγκλημάτων τους μήνες Απρίλιο και Μάιο», δήλωσε ο υπεύθυνος αξιωματούχος εγκλημάτων άγριας ζωής, Bostjan Debersek.

Όπως επισημαίνει, την άνοιξη του 2021, είχε βρεθεί ο τετραπλάσιος αριθμός από ενεργά μέρη σε σύγκριση με φέτος, στην ίδια περιοχή. Η CABS υπογραμμίζει ότι όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν πως οι περιπτώσεις παράνομης λαθροθηρίας την άνοιξη έχουν μειωθεί αισθητά, ως αποτέλεσμα των ψηλότερων προστίμων που επιβάλλονται από το 2017, σε συνδυασμό με την πληρωμή των τετραψήφιων προστίμων από τους παρανομούντες που έχουν εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την CABS, οι λαθροκυνηγοί φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημα τους την άνοιξη, και προτείνει την εισαγωγή των ίδιων ποινών στη νομοθεσία και στις περιπτώσεις του φθινοπώρου, όπου η παράνομη παγίδευση είναι ανεξέλεγκτη και τα πρόστιμα μειωμένα, αρχίζοντας από τα €200.