Στην κοινότητα του Κάθηκα αναβιώνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, ένα διαφορετικό έθιμο. Το έθιμο κατά το οποίο για περισσότερο από μισό αιώνα τώρα, οι κάτοικοι της κοινότητας αναπαριστούν την πορεία του Ιησού Χριστού, από το Πραιτόριο στο Γολγοθά.

Η κοινότητα, σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή, οργανώνουν σήμερα την αναπαράσταση της πορείας προς την Σταύρωση, που αποτελεί πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα έθιμα στην επαρχία, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών από άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά και τουρίστες. Στον ρόλο του Ιησού Χριστού και φέτος ο Κοινοτάρχης Κάθηκα, Μενέλαος Τούρβας, περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Πρόκειται για μια παράδοση την οποία παραλάβαμε και συνεχίζουμε και θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές, δήλωσε ο κ. Τούρβας. Το έθιμο τηρείται ευλαβικά τα τελευταία 65 περίπου χρόνια και έγινε με πρωτοβουλία του τότε ιερέα της κοινότητας Παπάσαββα Παπασάββα ο οποίος το είχε δει να γίνεται στα Ιεροσόλυμα στις αρχές της δεκαετίας του 1960».

Η αναπαράσταση του Θείου Δράματος στον Κάθηκα, πραγματοποιείται και σήμερα, όπως κάθε χρόνο, σε μια έκταση μήκους μισού χιλιομέτρου, αρχίζοντας από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου και καταλήγοντας μέχρι την Παναγία την Ευαγγελίστρια, στο κέντρο του χωριού.