Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την τελευταία συνεδρία της τον Ιούνιο 2023 αποφάσισε όπως προχωρήσει με το κλείσιμο της επιτήρησης της απόφασης «Καμένος εναντίον Κύπρου», υιοθετώντας τελικό Ψήφισμα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προβεί σε εύρημα παραβίασης του δικαιώματος της δίκαιης δίκης του αιτητή από τη Δημοκρατία, στη βάση ότι η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου έπασχε από έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας επειδή συγχέονταν οι ρόλοι του κατήγορου και του δικαστή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιτήρηση της συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με την Απόφαση έκλεισε μετά που η Επιτροπή Υπουργών ικανοποιήθηκε, στη βάση Σχεδίου Έκθεσης που καταχωρίσθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι η Δημοκρατία έλαβε τα απαραίτητα «ατομικά και γενικά μέτρα συμμόρφωσης» δυνάμει του άρθρου 46 (Υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση αποφάσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για σκοπούς συμμόρφωσης με την Απόφαση, προστίθεται, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τον «περί της Ενάσκησης της Πειθαρχικής Εξουσίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Διαδικαστικό Κανονισμό (29/2022)».

Όπως διευκρινίζεται, ο εν θέματι Κανονισμός ανταποκρίνεται πλήρως στις επιταγές του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει θεραπεύσει το λειτουργικό ελάττωμα στη διαδικασία που είχε εντοπίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πιο πάνω Απόφαση.

Εξαιτίας της έκδοσης του εν λόγω Κανονισμού, προστίθεται, η Δημοκρατία υιοθέτησε «γενικά μέτρα συμμόρφωσης» ικανά να αποτρέψουν παρόμοιες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο μέλλον.

Τέλος, αναφέρεται ότι εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών χειρίστηκε η Θεοδώρα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας.