Λίστα με 10 μεγαλέμπορους αμπελοπουλιών έχουν στην κατοχή τους οι Βρετανικές Βάσεις που καταρτίζουν σχέδιο για την «παγίδευσή» τους, όταν σε λίγες εβδομάδες αρχίσει η μεταναστευτική περίοδος του προστατευόμενου είδους.

Οι ΒΒ ανακοίνωσαν την Τρίτη πως σχεδόν έχουν εξαλείψει την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών στα εδάφη που κατέχουν, διαμηνύοντας πως στο στόχαστρο τους είναι οι πιο παραγωγικοί παγιδευτές.

Ο επικεφαλής της Ομάδας παγίδευσης πουλιών της Αστυνομίας των ΒΒ, ανώτερος υπαστυνόμος, Pertev Karagozlou, δήλωσε πως την περσινή σεζόν έγιναν 11 συλλήψεις για παράνομη παγίδευση πουλιών, υποδεικνύοντας πως όταν κάποιος διωχθεί ποινικά είναι πλέον αντιμέτωπος με βαριά πρόστιμα ή ακόμη και με ποινή φυλάκισης.

«Έχουμε μια λίστα με τους 10 κορυφαίους παγιδευτές που θέλουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη πουλώντας αμπελοπούλια. Το μήνυμα μας είναι ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους πιάσουμε και να τους διώξουμε ποινικά».

Τα μέλη της Αστυνομίας που υπάγονται στην ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT), σύμφωνα με τις ΒΒ, έχουν καταφέρει να μειώσουν από το 2015 μέχρι πέρσι κατά 98,2% την παγίδευση πουλιών. Συγκεκριμένα η παγίδευση με τη χρήση δικτύων μειώθηκε κατά 98,4% και η παγίδευση με ξόβεργα και καλάμια κατά 92%.

Οι Βρετανικές Βάσεις ανακοίνωσαν ακόμη πως έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά τεχνολογίας ανίχνευσης, που θα χρησιμοποιηθεί την περίοδο κατά την οποία παγιδεύονται αμπελοπούλια (σ.σ 31 Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου). «Έχουμε επιτύχει πολλά από τότε που ξεκινήσαμε την ομάδα (CAT) πριν από 7 χρόνια και θα συνεχίσουμε με την ίδια στρατηγική και συνεργασία μαζί με τους βασικούς μας εταίρους από το Bird Life Cyprus, την Committee Against Bird Slaughter, την Royal Society for the Protection of Birds, την Αστυνομία Κύπρου, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και φυσικά τα δικά μας Περιβαλλοντικά Τμήματα», σημείωσε ο κ. Karagozlou.