Αρνούμενος ενοχή και προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο 61χρονος πρώην διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, Βάσος Αργυρίδης, για υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά τα αδικήματα της κλοπής ποσού €234.550 και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρόκειται για ποσό που αφορά εισπράξεις από τον φόρο θεάματος και εισπράξεις μετρητών από πωλήσεις εισιτηρίων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού μουσικοσυνθέτη, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα κράτησης του πελάτη του και το Δικαστήριο διέταξε την προσωποκράτηση του για περίοδο επτά ημερών. Η διαδικασία διεξήχθη στην παρουσία συγγενικών προσώπων του υπόπτου, ενώ η σύλληψη του προκάλεσε αίσθηση στον καλλιτεχνικό χώρο και στην ευρύτερη κοινωνία της Λεμεσού.

Οι έρευνες των ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν περί των 105 καταθέσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», δεκάδες παραγωγοί αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού για να καταθέσουν και να προσκομίσουν οποιαδήποτε έγγραφα κατέχουν ή αποδείξεις που σχετίζονται με τις πληρωμές που έχουν καταβάλει. Καταθέσεις αναμένεται να ληφθούν από όλους τους ταμίες που έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το Παττίχειο, καθώς, η πάγια τακτική ήταν οι εισπράξεις των χρημάτων από τα εισιτήρια να καταλήγουν στον ύποπτο και αυτός να προχωρά σε καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού LTD. Πέραν από τους πιο πάνω, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις και από το μόνιμο προσωπικό, καθώς και από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου.

Ο 61χρονος είχε προσληφθεί στη θέση του διευθυντή του Παττίχειου το 2016 και είχε τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης και λειτουργίας του θεάτρου αλλά και του ταμείου, καθώς σε αυτό κατέληγαν όλες οι εισπράξεις, ενώ δεν τύγχανε ελέγχου από οποιονδήποτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, αστυφύλακα Αριστοτέλη Γιαννακού του Γραφείου Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού, στις 20 Απριλίου του 2021, ο τεχνικός διευθυντής του Παττίχειου ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο Λεμεσού, καθώς είχε κάποιες ανησυχίες σε σχέση με τη διαχείριση των χρημάτων του θεάτρου, τις εισπράξεις και τις πληρωμές. Την επόμενη ημέρα, ο 61χρονος ύποπτος τηλεφώνησε στον δήμαρχο και ζήτησε να τον δει. Η συνάντηση διευθετήθηκε στις 26 Απριλίου 2021 με τον ύποπτο να αναφέρει στον κ. Νικολαΐδη, ότι σε δύο περιπτώσεις το 2018 και σε μια περίπτωση το 2019, πήρε χρήματα από τις εισπράξεις παραστάσεων του Παττίχειου που άγγιζαν το ποσό των €10.700. Επικαλέστηκε, μάλιστα, πως αντιμετώπιζε οικονομικές δύσκολες και προσωπικές καταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τον ίδιο μήνα επέστρεψε το χρηματικό ποσό των €3.000 εκφράζοντας πρόθεση να επιστρέψει σύντομα και τα υπόλοιπα.

Μετά και την εξέλιξη αυτή ανατέθηκε σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ο έλεγχος των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας για τα έτη 2017 μέχρι το 2020. Να σημειωθεί πως ο Β. Αργυρίδης στα μέσα Μαΐου 2021 έδωσε οικειοθελή παραίτηση και υπέγραψε γραμμάτιο ανάληψης χρέους.

Αρχικά, κατά τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε έλλειμμα που αφορούσε τον φόρο θεάματος για το 2017. Από τον περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ταμειακό έλλειμμα €234.550. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, οι εισπράξεις ή παρακρατήσεις που αφορούν τον φόρο θεάματος δεν εμφανίζονται να καταχωρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία και βάσει της έρευνας, φαίνεται ότι δεν εισήλθαν ποτέ στα ταμεία του θεάτρου. Από τις αναλύσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι διάφορα ποσά για τα έτη 2017 μέχρι το 2020, αφορούσαν τον φόρο θεάματος. Τα ποσά αυτά φαίνεται να εισπράχθηκαν ή παρακρατήθηκαν αλλά δεν κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του θεάτρου. Μάλιστα, τα ποσά του ελλείμματος αναγνωρίστηκαν ως έξοδα στα βιβλία της εταιρείας και ως ποσά που καταβλήθηκαν σε παραγωγούς. 

Σε κατάθεση που λήφθηκε από εξωτερική συνεργάτιδα του Παττίχειου, αυτή ανέφερε πως όταν η ίδια διετέλεσε ταμίας του θεάτρου, τις εισπράξεις μετρητών και τις εισπράξεις από τραπεζικές κάρτες τις παρέδιδε στον ύποπτο. Είπε ακόμη πως κάποιες φορές ο ύποπτος κατά τη λειτουργία του ταμείου, ζητούσε και έπαιρνε κάποιο ποσό από τους ταμίες του θεάτρου. Σύμφωνα με την κατάθεση της, τον Αύγουστο του 2020 η ίδια είχε κλειδώσει σε συρτάρι του γραφείου της μετρητά από εισπράξεις εισιτηρίων που ανέρχονται στις €2.500. Ωστόσο, όπως είπε, με την επιστροφή της αντιλήφθηκε ότι τα χρήματα έλειπαν και ο ύποπτος της είχε αναφέρει ότι τα είχε πάρει γιατί τα χρειάστηκε και θα τα επέστρεφε σύντομα.