Σε εξέλιξη για 11η μέρα, είναι η φωτιά στον Έβρο, αφήνοντας πίσω της νεκρούς, καμένα δάση, σπίτια και περιουσίες.

Οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις κυρίως στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες. Μάχη δίνεται και στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης βρίσκονται πλέον 474 πυροσβέστες με 100 οχήματα, καθώς και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία, όπου λόγω των ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, που έχει κάψει μέχρι στιγμής εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Τα μέτωπα σε Πάρνηθα – Βοιωτία

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Ενα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού.

Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις το τελευταίο 24ώρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 27 νέες δασικές πυρκαγιές κατάφεραν τις περισσότερες από αυτές να τις αντιμετωπίσουν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Συνολικά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν ή και βρίσκονται αντιμέτωπες με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να είναι σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Βοιωτία.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο, συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα, η Σερβία με 28 πυροσβέστες καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες και 5 οχήματα, ενώ στη Ροδόπη συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Συνδρομή παρέχουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Για σήμερα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, προσοχή απαιτείται σε:

Αττική & Κύθηρα
Εύβοια
Βοιωτία
Φωκίδα
Φθιώτιδα
Ροδόπη
Έβρο
Κορινθία
Αργολίδα
Λακωνία
περιοχές Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας
Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη & περιοχές Κρήτης

Δείτε τον χάρτη

philenews / in.gr