Αποδεκτή έκανε την έφεση της νεαρής Βρετανίδας, που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, η Βρετανίδα απαλλάσσεται από την ποινή της τετράμηνης φυλάκισης με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020 η Βρετανίδα καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού από τους 12 Ισραηλινούς τον Ιούλιο του 2019.

Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή τη θέση των δικηγόρων της 19χρονης για ύπαρξη πολλών κενών και ασαφειών στην πρωτόδικη απόφαση.

Η εκ των δικηγόρων της Βρετανίδας Νικολέτα Χαραλαμπίδου, ανάφερε, μεταξύ άλλων: Ήταν μια δύσκολη μάχη, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το Ανώτατο δέχτηκε τη θέση μας ως προς το ότι η ομολογία της πελάτιδάς μας ήταν επισφαλής και ότι υπήρχαν πολλά κενά στη διαδικασία. Θα μελετήσουμε όλη την απόφαση. Αυτό το οποίο έλεγε εξαρχής η πελάτιδά μας, ότι είναι αθώα, επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Επίσης σε δηλώσεις του, ο εκ των Βρετανών δικηγόρων της νεαρής, κάλεσε να γίνει έρευνα για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας από τη σημερινή δικαστική απόφαση τις λέξεις “αθώωση” και “απαλλαγή”.

Υπενθυμίζεται ότι στην έφεση, που κατατέθηκε στις 16 Σεμπτεμβρίου 2021, οι Βρετανοί και Κύπριοι δικηγόροι της νεαρής γυναίκας υποστήριξαν με υπόμνημα 70 σελίδων πως η καταδίκη και συνεπακόλουθη τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή της πελάτισσάς τους ήταν «εξαιρετικά αναξιόπιστη» και θα πρέπει να ανατραπεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τόνισαν πως όσο η καταδίκη ισχύει καταστρέφει το μέλλον μιας νεαρής γυναίκας που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης.

Η νεαρή από το Ντάρμπισιρ της Αγγλίας ήταν 19 ετών όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστηρίζει η ίδια, κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Όπως είχε αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αν η έφεση δεν οδηγήσει σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου από τις 11.15 ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση αλληλεγγύης για τη Βρετανίδα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.