Σε απόγνωση βρίσκονται οι πυροσβέστες αφού λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να κλείνουν σταθμούς, ενώ σε επεισόδια πολλές φορές ανταποκρίνεται και ο τηλεφωνητής. Τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τεράστια, γι’ αυτό και οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους να τα επιλύσουν, αφού προκύπτει και θέμα ασφάλειάς τους. Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σημειώνει επίσης πως «ήδη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν 77 κενές θέσεις και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αφυπηρέτησης κάποιων μελών, με αποτέλεσμα οι εναλλαγές στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς να είναι υποστελεχωμένες και καθημερινά το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά».

Τονίζει ακόμα πως η κόπωση από τα συνεχόμενα επεισόδια σε καθημερινή βάση, η αδυναμία στην πλήρη εφαρμογή επιχειρησιακών διαδικασιών ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης, εκθέτουν τα μέλη της Υπηρεσίας σε υπέρμετρους κινδύνους και ρίσκο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επισημαίνει εξάλλου ότι το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψη ότι λίαν συντόμως, πρόκειται να λειτουργήσει και να στελεχωθεί ο πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή του Βασιλικού (χρειάζονται 56 πυροσβέστες) χωρίς να έχει προηγηθεί η πρόσληψη του προσωπικού που θα τον στελεχώσει, ως συνέπεια ο αριθμός των κενών θέσεων να ανέλθει στις 133. Ως εκ τούτου, για να λειτουργήσει ο Πυροσβεστικός Σταθμός, θα γίνουν μετακινήσεις από το υφιστάμενο προσωπικό που υπηρετεί στις επαρχίες και Αρχηγείο Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω υποστελέχωση και το πρόβλημα να συνεχιστεί και να παραμείνει άλυτο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη ο διευθυντής της Υπηρεσίας άρχισε να κάνει σχεδιασμούς για τη μετακίνηση των πυροσβεστών που θα λειτουργήσουν τον σταθμό στο ενεργειακό κέντρο, εντός των επόμενων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κάποιοι σταθμοί κλείνουν εντελώς, καθότι ανταποκρίνεται σε περιστατικό όλο το προσωπικό της εναλλαγής, ακόμα και ο τηλεφωνητής. Οι πυροσβέστες, απευθύνουν ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμόδιους αναφέροντας ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, οι αντοχές τείνουν να εκλείψουν, οι κίνδυνοι που εκτίθενται τα μέλη της Υπηρεσίας καθημερινά ελλοχεύουν και δυστυχώς το ρίσκο έχει αυξηθεί σε υπέρμετρο βαθμό.