Σε ψηλούς τόνους συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος για τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Η Κοινωνική Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν 14 οργανώσεις και συντεχνίες και εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες, απαίτησε και επίσημα την ανάκληση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούσαν χθες να αμυνθούν, η παραίτηση του προέδρου του δ.σ. του ΟΑΥ εξακολουθεί να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το Προεδρικό, το οποίο επίσης προσπαθεί στο παρασκήνιο να ρίξει στα μαλακά την υπόθεση και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές νομικών οι οποίοι τονίζουν ότι η σύγκρουση συμφέροντος βρίσκεται στα «καπέλα» του προέδρου του ΠΙΣ. 

«Ας μη μένουν κάποιοι μόνο στο πρώτο μέρος του άρθρου 8 του νόμου», τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλίδης, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στο δεύτερο μέρος» και εξήγησε: «Κάποιοι διαβάζουν μόνο το κομμάτι που λέει «πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου δεν δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου», αφήνουν πίσω όμως το άρθρο που λέει επίσης ότι «ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας» και το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται, διότι ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, ως πρόεδρος του ΠΙΣ εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και άρα έχει συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του νόμου». 

«Άρα, μπορεί ο ίδιος να μην είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, αλλά αυτοί που εκπροσωπεί και έχουν συμφέρον, είναι. Και στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ώρα 5 θα συνεδριάζει με τον ΟΑΥ και θα λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν αυτούς που εκπροσωπεί και η ώρα 7 θα συνεδριάζει στον ΠΙΣ και θα αποφασίζει για αυτά που είχε αποφασίσει προηγουμένως ως μέλος του δ.σ. του ΟΑΥ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρόμοια κα η τοποθέτηση του νομικού Σωτήρη Κώστα (δικηγορικό γραφείο Στέλιος Αμερικάνος και ΣΙΑ ΔΕΠΕ). «Ο κ. Αγαθαγγέλου, εκπροσωπεί τα μέλη του ΠΙΣ που είναι στην πλειοψηφία τους ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Άρα η σύγκρουση βρίσκεται στο ότι, ο ίδιος άνθρωπος θα έχει δύο καπέλα και θα προσπαθεί από τη μια να προωθεί τα συμφέροντα του ΟΑΥ και από την άλλη τα συμφέροντα των γιατρών/παροχέων και θα διαπραγματεύεται για τα ίδια πράγματα και ως πρόεδρος του ΠΙΣ και ως μέλος του δ.σ. του ΟΑΥ». 

Παράλληλα, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι «ο ΟΑΥ είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου και οι αποφάσεις του διέπονται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Η συμμετοχή του προέδρου του ΠΙΣ ενδεχομένως να δημιουργεί βάση ακυρότητας πολλών εκ των αποφάσεων του ΟΑΥ στο μέλλον». Ο νόμος, πρόσθεσε, «λέει ότι μπορεί κάποιος να δηλώσει σύγκρουση συμφέροντος σε μια συζήτηση. Στην περίπτωση του προέδρου του ΠΙΣ διερωτώμαι πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, διότι ένα θέμα μπορεί για παράδειγμα να συζητείται σε αρκετές συνεδριάσεις του δ.σ. ή πολλά θέματα που σχετίζονται με το ΓεΣΥ, θα  αφορούν έμμεσα ή άμεσα τους γιατρούς. Αν είναι θέμα φαρμάκων, συνταγογραφούν οι γιατροί, αν είναι θέμα διαγνωστικών εξετάσεων, συνταγογραφούν οι γιατροί, άρα πότε θα συμμετέχει και πότε δεν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και κάθε πόσο θα δηλώνει σύγκρουση συμφέροντος;» 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Δημοσιογραφική διάσκεψη δίνουν σήμερα 14 Οργανώσεις

Δημοσιογραφική διάσκεψη ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα 14 Οργανώσεις μέλη της κοινωνικής συμμαχίας για το ΓεΣΥ. Οι Οργανώσεις εξέδωσαν χθες ανακοίνωση, απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο συμβούλιο του ΟΑΥ: 

⦁    «Ο κ. Αγαθαγγέλου, ως πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί.

⦁    Ακόμα και αν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ.

⦁    Από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα. 

⦁    Οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του».