Δεν κάνει πίσω η «Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ» η οποία υλοποιώντας τις αποφάσεις των 14 οργανώσεων που την αποτελούν, προχώρησε χθες στην έναρξη του ηλεκτρονικού ψηφίσματος της για ανάκληση του διορισμού του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Στόχος, του ψηφίσματος, όπως ανέφεραν χθες εκπρόσωποι των οργανώσεων, είναι να μαζευτούν όσο το δυνατό περισσότερες ηλεκτρονικές υπογραφές, ώστε το μήνυμα των πολιτών προς την Κυβέρνηση να είναι σαφές και να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. 

Την ίδια ώρα, οι 14 οργανώσεις, αναμένεται ότι σήμερα θα αποστείλουν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας και από τον ίδιο την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης και αιτούμενες και συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για να του εκφράσουν και από κοντά την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ. Η «Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ» αναμένεται ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Σε μια νέα εξέλιξη, χθες οι οργανωμένοι ασθενείς επανήλθαν στις καταγγελίες τους για «μελετημένο έγκλημα κατά του ΓεΣΥ», υποστηρίζοντας ότι «κινήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύουν τις προθέσεις κάποιων για το μέλλον του Συστήματος». Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «είναι κάποιες ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες που δυστυχώς δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Πέραν από τα όσα έχουμε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες και σίγουρα πέραν από τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, αποκαλύπτουμε σήμερα ότι μερικές ημέρες μετά την παραίτηση των δύο εκπροσώπων του ΚΕΒΕ από το Δ.Σ. του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, απέστειλε στον ΟΑΥ επιστολή ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη, μέχρι να διορίσει το Επιμελητήριο νέους εκπροσωπούς». Αυτό, «σε συνάρτηση με τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου εμάς μας βάζει σε σκέψεις διότι ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γιατί να μην διερωτηθούμε εάν υπήρχε σκοπιμότητα και για το άτομο που θα επιλεγεί; Και γιατί να μην το προβάλουμε και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό ότι ένα άτομο στα 13 θα είναι ο κ. Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ; Αν λάβουμε υπόψη μας και τις πληροφορίες που είναι γνωστές βεβαίως και αφορούν την πρόθεση για το δεύτερο διορισμό, ενός άλλου πολέμιου του ΓεΣΥ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ τότε σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι κάποιοι στοχεύουν στο να αλλάξουν γενικά τις ισορροπίες στον Οργανισμό με απώτερο στόχο φυσικά να αλλοιώσουν το Σύστημα και τη φιλοσοφία του». 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβουλιο της ΟΣΑΚ με στόχο να επικυρώσει ή να απορρίψει τις προτάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας για την λήψη περαιτέρω μέτρων διαμαρτυρίας από πλευράς των οργανωμένων ασθενών. 

Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα της «Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ», σε αυτό, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου ως πρόεδρος του ΠΙΣ δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί.

Ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΟΑΥ και πως ακόμα και αν ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, δηλαδή πάροχους του συστήματος. 

Από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων.

Μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή υποστηρίζοντας προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του».

Αναφέρεται ότι από τις πρώτες ώρες ανάρτησης στο διαδίκτυο, το ψήφισμα υπέγραψαν εκατοντάδες πολίτες. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα

Ο υπουργός Υγειας όταν κλήθηκε χθες να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, προτίμησε να αποφύγει το οποιοδήποτε σχόλιο. Από πλευράς Προεδρικού, επίσης, δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση μετά την αρχική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου την αμέσως επόμενη ημέρα. 

Η δε ενέργεια του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών να αποταθεί στην επιτροπή για το ασυμβίβαστο και η προτροπή του προς τον υπουργό Υγείας να μην επικυρώσει τον διορισμό πριν την απόφαση, δίνει σαφές μήνυμα ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθεί να βρει εύκολη λύση στο πρόβλημα που η απόφαση του Υπουργικού δημιούργησε.